Netanyahu nu este de acord cu o încetare a focului în Fâșia Gaza / Opoziția cere demiterea lui

Premierul Benjamin Netanyahu, împreună cu luptători din forțele pentru operații speciale israeliene. Foto: Benjamin Netanyahu @OfficialFacebook
Premierul Benjamin Netanyahu, împreună cu luptători din forțele pentru operații speciale israeliene. Foto: Benjamin Netanyahu @OfficialFacebook

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a exclus miercuri o încetare a focului în războiul din Fâșia Gaza înainte de „eliminarea” Hamas, care caută totuși să pună capăt conflictului pentru a elibera ostaticii.

„Continuăm războiul până la sfârșit. Războiul va continua până când Hamas va fi eliminat, până la victorie. Cei care cred că ne vom opri nu au nicio legătură cu realitatea”, a spus Netanyahu într-o adresă video difuzată de biroul său.

„Nu vom înceta să luptăm până când nu vom atinge toate obiectivele pe care ni le-am propus: eliminarea Hamas, eliberarea ostaticilor și îndepărtarea amenințării din Gaza”, a adăugat el.

„Atacăm Hamas cu foc. Peste tot, chiar și astăzi. De asemenea, îi atacăm pe cei care îi susțin de aproape și de departe. Toți teroriștii Hamas, de la primul până la ultimul, sunt oameni morți. Au doar două opțiuni: să se predea sau să moară”, a spus el.

Netanyahu a spus acest lucru în timp ce liderul Hamas Ismail Haniyeh a început miercuri discuții în Egipt cu privire la încetarea ostilităților care ar permite eliberarea ostaticilor și livrarea de ajutor umanitar în Gaza.

Un oficial Hamas care a vorbit sub condiția anonimatului a declarat miercuri pentru AFP la Gaza că „o încetare completă a focului și retragerea armatei de ocupație israeliene din Gaza sunt o condiție pentru orice negocieri serioase de schimb” de ostatici israelieni cu prizonieri palestinieni.

Între timp, ONU discută o propunere de rezoluție a Consiliului de Securitate care ar permite livrarea rapidă a ajutorului umanitar în Gaza. Votul a fost deja amânat de două ori, iar statele membre caută o formulare bună pentru a evita dreptul de veto al SUA. Textul, care a cerut inițial o „încetare imediată și permanentă a ostilităților” în Gaza, menționează acum o „suspendare” a luptei.

 

Netanyahu „o povară pe statul și societatea israeliană”

 

Un membru al Knessetului (parlamentului) israelian a cerut demiterea prim-ministrului Benjamin Netanyahu, spunând că acesta a devenit o „povara” pentru stat, relatează Anadolu.

„Mă doare să spun aceste cuvinte în mijlocul unui război, dar se pare că nu există altă opțiune”, a declarat într-un videoclip Meirav Cohen, membru al partidului „Există un viitor”, condus de liderul opoziției, Yair Lapid. postat pe rețeaua de socializare X.

„Netanyahu este un eșec”, a spus membrul Knessetului. „Netanyahu, ca prim-ministru, a devenit o povară în jurul gâtului statului și al societății israeliene”.

Netanyahu se confruntă cu critici tot mai mari pentru că nu și-a recunoscut responsabilitatea pentru atacul transfrontalier din 7 octombrie al Hamas.

Un sondaj recent realizat de Institutul Lazar pentru cotidianul israelian Maariv a arătat că doar 27% dintre israelieni cred că Netanyahu este persoana potrivită pentru a conduce guvernul. Sondajul a arătat că 49% dintre israelieni, sau aproximativ jumătate, cred că Benny Gantz, liderul Partidului Unității Naționale, este cea mai bună persoană pentru a conduce guvernul țării.

Mulți israelieni se așteaptă ca investigațiile de după război asupra atacurilor Hamas să marcheze sfârșitul carierei politice a lui Netanyahu. Netanyahu a fost ales prim-ministru la sfârșitul anului 2022.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel