Netanyahu e încrezător că SUA vor permite Israelului anexarea unor părți din Cisiordania

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Premierul israelian Benjamin Netanyahu şi-a exprimat duminică încrederea că Washingtonul va da undă verde Israelului în două luni pentru a merge mai departe cu anexarea de facto a unor părţi din Cisiordania ocupată, potrivit Agerpres, care citează Reuters.

Palestinienii şi-au exprimat indignarea faţă de planurile israeliene de a-şi consolida controlul asupra zonelor cucerite în războiul din 1967, teritoriu pe care îl solicită pentru a-şi construi un stat propriu.

Netanyahu, anunţând un acord cu rivalul său centrist Benny Gantz săptămâna trecută pentru formarea unui guvern de unitate naţională, a fixat data de 1 iulie pentru începerea discuţiilor cabinetului despre extinderea suveranităţii israeliene asupra coloniilor din Cisiordania şi anexarea pur şi simplu a Văii Iordanului.

O astfel de decizie ar urma să fie convenită cu Washingtonul, potrivit acordului Netanyahu-Gantz.

Într-un mesaj video adresat duminică unui grup creştin proisraelian în Europa, Netanyahu a descris propunerea de pace americană anunţată de Donald Trump în ianuarie drept o promisiune de a recunoaşte autoritatea Israelului asupra coloniilor israeliene din Cisiordania.

"În câteva luni sunt sigur că acest angajament va fi onorat", a declarat Netanyahu Comisiei europene pentru Israel.

Responsabilii palestinieni n-au făcut niciun comentariu imediat cu privire la afirmaţiile lui Netanyahu.

 

Palestinienii au respins planul de pace al Washingtonului



Palestinienii au respins categoric propunerea de pace a lui Trump şi din cauză că acordă Israelului cea mai mare parte la ceea ce ei au aspirat în cursul deceniilor de conflict, inclusiv aproape întreaga zonă ocupată unde Israelul a înfiinţat colonii.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat miercuri că rămâne la latitudinea Israelului dacă să anexeze părţi din Cisiordania şi a declarat că Washingtonul îşi va expune punctul de vedere pe acest subiect în mod privat noului cabinet de miniştri israelian.

Palestinienii, la fel ca multe ţări occidentale, consideră coloniile israeliene din Cisiordania drept ilegale în baza Convenţiilor de la Geneva care interzic astfel de aşezări în teritoriile capturate în război. Israelul contestă aceasta, invocând necesităţi de securitate şi legături biblice, istorice şi politice cu acest pământ.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel