Netanyahu acuză MAE francez de „lecție de morală ipocrită și mincinoasă”. Parisul vorbește de "risc de apartheid" în Israel

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Soldați ai Armatei Israelului. Sursă foto: IDF
Soldați ai Armatei Israelului. Sursă foto: IDF

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a calificat miercuri drept "lecţie de morală ipocrită şi mincinoasă" declaraţiile şefului diplomaţiei francez Jean-Yves Le Drian privind un posibil "risc de apartheid" în Israel, relatează Agerpres, care citează AFP.

Revenind asupra violenţelor recente între israelieni şi palestinieni şi asupra tensiunilor în oraşele mixte israeliene, Le Drian a avertizat duminică împotriva unui "risc de apartheid" dacă un stat palestinian nu va vedea lumina zilei alături de Israel.

"Dacă întâmplător va exista o altă soluţie decât cea a celor două state, vom avea atunci ingredientele unui apartheid care va dura multă vreme", a afirmat Le Drian la emisiunea "Le Grand Jury" a RTL, Le Figaro şi LCI.

"Riscul de apartheid este puternic dacă se continuă să se meargă pe logica unui singur stat sau a statu quo-ului. Chiar şi statu quo-ul va duce la acest lucru", a adăugat şeful diplomaţiei franceze.

Miercuri, într-un discurs din care câteva extrase au fost transmise de serviciile sale presei, premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a criticat pe ministrul Le Drian, afirmând că va protesta pe lângă guvernul francez.

"Ministrul a declarat că Israelul ar putea deveni un stat de apartheid, o afirmaţie fără ruşine, falsă şi fără fundament", a declarat în ebraică Netanyahu. "Nu vom accepta niciodată o lecţie de morală ipocrită şi mincinoasă în această chestiune", a adăugat Netanyahu.

 

Tensiunile dintre Israel și palestinieni au dat naștere unor noi confruntări în ultimele săptămâni



În ultimele săptămâni, coabitarea între evrei şi arabi a cunoscut puternice tensiuni în mai multe oraşe mixte israeliene, într-un moment în care Israelul se confrunta cu mişcarea islamistă Hamas.

Armata israeliană şi Hamas, la putere în Fâşia Gaza, respectă de vineri o încetare a focului după mai multe zile de raiduri israeliene şi de tiruri cu rachete dinspre enclava palestiniană spre teritoriul israelian.

Aceste confruntări care au început pe 10 mai s-au soldat cu peste 250 de morţi palestinieni, între care 66 de copii şi numeroşi combatanţi potrivit autorităţilor din Gaza, şi 12 morţi în Israel, între care un copil, o adolescentă şi un soldat

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel