Nerecunoașterea anexării Crimeei, fundamentală pentru cooperarea la Marea Neagră

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Miniștrii de Externe din țările membre ale Uniunii Europene și-au reafirmat luni angajamentul pentru prosperitatea, stabilitatea și cooperarea regională în zona Mării Negre, potrivit unui comunicat al Consiliului UE.

Într-o reuniune ce a avut loc la Luxemburg, prezidată de Înaltul Reprezentant Federica Mogherini, Consiliul UE și-a reiterat „angajamentul de lungă durată de a promova prosperitatea, stabilitatea și reziliența în zona Mării Negre".

De altfel, plasarea Mării Negre pe agenda Uniunii Europene este regăsită și în programul de lucru al președinției României la Consiliul UE, context în care Bucureștiul a pledat pentru reafirmarea relevanței politică a Mării Negre pe agenda europeană, printr-un nou impuls acordat implicării sporite a UE în proiecte de cooperare sectoriale, pe baza unei agende maritime comune a regiunii.

În concluziile sale, Consiliul UE subliniază, de asemenea, importanța strategică tot mai mare a zonei Mării Negre pentru UE și solicită o implicare mai puternică a UE în cooperarea regională, având la bază inițiativa Sinergia Mării Negre, informează Calea Europeană.

Consiliul reiterează faptul că respectarea dreptului internațional, inclusiv a principiilor independenței, suveranității și integrității teritoriale, a Convenției Națiunilor Unite asupra dreptului mării, inclusiv a libertății de navigație, precum și respectarea deciziilor politice ale UE și a politicii sale de nerecunoaștere în ceea ce privește anexarea ilegală a Crimeei, sunt fundamentale pentru abordarea UE privind cooperarea regională în zona Mării Negre.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel