Navele de suprafață rusești vor primi noi mijloace pentru lupta împotriva submarinelor

Ionel Copcea |
Data publicării:

Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 04.11.2020, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că noul complex maritim de rachete antisubmarin Otvet (Răspuns) a încheiat testele de stat și va fi introdus în dotarea Forțelor Navale ale Federației Ruse, în decembrie 2020 sau ianuarie 2021.

“Testele de stat ale noului complex de rachete antisubmarin Otvet au fost finalizate. Acestea s-au desfășurat, începând din anul 2019, de la bordul primei fregate Proiect 22350 din producția de serie, Amiral Kasatonov”, a spus sursa.

Potrivit precizărilor acesteia, în prezent, se desfășoară pregătirea documentației tehnice și în decembrie sau ianuarie, complexul Otvet va fi introdus în înzestrare. Ministerul rus al Apărării a început deja achiziționarea complexelor de acest tip din producția de serie, pentru nevoile Forțelor Navale.

Sursa a menționat că noile complexe de rachete Otvet vor fi introduse în dotarea majorității navelor de suprafață ale flotei, inclusiv a crucișătorului purtător de rachete Amiral Nakhimov, care este supus unui proces de modernizare.

După cum a anunțat adjunctul ministrului rus al apărării, Aleksei Krivoruchko, încă din luna septembrie a anului trecut, complexul Otvet a trecut testele de stat, iar compania dezvoltatoare a acestuia, concernul MPO Gidropribor, a început producția experimentală în serie.

Potrivit datelor provenite din surse deschise, Otvet este o rachetă dirijată antisubmarin, care este lansată cu ajutorul instalațiilor de lansare universale 3S-14, folosite, de asemenea, pentru rachetele de croazieră antinavă Kalibr, Onyks și Zircon. În capul rachetei Otvet se află o torpilă antisubmarin, cu autodirijare, de dimensiuni reduse. Ajunsă în raionul țintei, racheta eliberează torpila în apă cu ajutorul unei parașute, după care aceasta continuă în mod independent căutarea submarinului adversarului, folosind propria stație hidroacustică. Distanța maximă de tragere a rachetei complexului Otvet, în varianta pentru navele de suprafață, este de 40 de kilometri.

Pe 28 octombrie, Serviciul de presă al Flotei de Nord a anunțat că fregata Amiral Kasatonov a efectuat lansarea unei rachete antisubmarin, într-un poligon de pregătire pentru luptă al flotei din Marea Barents. Unul dintre submarinele nucleare ale flotei a supravegheat mișcarea în apă a torpilei, din momentul separării de rachetă. La momentul respectiv, reprezentanții Flotei de Nord nu au precizat despre ce rachetă este vorba.

Comentariul autorului: Navele de suprafață rusești dotate cu complexul de rachete Kalibr-NK dispun de una sau mai multe instalații universale de lansare de tip 3S-14, cu câte opt celule fiecare.

Acestea pot să lanseze rachete antinavă 3M55 Onyks sau 3M22 Zircon, precum și trei tipuri de rachete din familia Kalibr. Este vorba despre rachete antinavă 3M54, rachete de croazieră 3M14 (pentru ținte terestre) și rachete-torpile 91RT2.

Potrivit surselor deschise, în ceea ce privește rachetele-torpile, instalația poate întrebuința mai multe versiuni ale acestora, respectiv 91R1, 91RU, 91RUK (91RE1) sau 91RT2 (91RTE2). După câte se pare, noua rachetă antisubmarin Otvet a fost dezvoltată pe baza versiunii 91RE1.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel