Navele care instalau gazoductul Nord Stream-2 au abandonat lucrările

Eduard Pascu |
Data publicării:

Compania elvețiană Allseas care instala conducta Nord Stream-2, a retras toate navele din zona de construcție din Marea Baltică, transmite Bloomberg, care citează serviciul de presă al companiei, transmite paginaderusia.

Grupul de nave implicat în construcție va fi desființat, au precizat reprezentanții companiei. În total, trei nave aparținând Allseas au luat parte la instalarea conductei de gaz, inclusiv Pioneering Spirit – cea mai mare nava din lume pentru instalarea și transportul platformelor off-shore, precum și de instalare a conductelor submarine.

Pe 21 decembrie, contractorul Gazprom a anunțat că suspendă lucrările la Nord Stream-2 din cauza amenințării cu sancțiunile americane. La câteva ore după această declarație, președintele SUA, Donald Trump, a semnat legea privind bugetul de apărare al țării pentru anul fiscal 2020, care include impunerea de sancțiuni pentru companiile implicate în construcția Nord Stream-2 și Turkish Stream. Restricțiile implică o blocare completă a tuturor activelor americane ale companiilor care fac obiectul sancțiunilor, interdicția operațiunilor cu acestea și interdicția de a călători în SUA pentru reprezentanții lor.

 

Termen de grație

  

Legea americană deși intrat în vigoare imediat, a oferit un termen de grație de 30 de zile pentru companiile implicate în proiect ca să-și sisteze activitatea interzisă. Acum Gazprom va trebui să se descurce singur cu cei aproximativ 130 km de conductă nefinalizați. Compania are propria navă specializată în instalări de conducte la adâncime, ”Akademik Chersky”. În proiect a participat și barja ”Fortuna” a companiei ruse ”Mezhregiontruboprovodstroy”.

Cu toate acestea, „Academik Chersky” va avea nevoie de o lună ca să ajungă în Marea Baltică, iar nava ”Fortuna”, deși este mult mai aproape de locul ”șantierului”, nu poate lucra pe vreme rea.

În lipsa sancțiunilor, ”Allseas” ar fi putut finaliza conducta în luna ianuarie. Însă din cauza restricțiilor, termenul punerii în funcțiune a conductei se amână până la jumătatea anului 2020.

Germania, beneficiarul Nord Stream-2, a apreciat sancțiunile SUA drept o intervenție în afacerile sale interne. De asemenea, Comisia Europeană s-a opus măsurilor restrictive. Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a declarat că Rusia va răspunde sancțiunilor și, de asemenea, a promis că va termina conductele de gaz.

 

Turcia amenință SUA

 

 

În ceea ce privește Turkish Stream, partea sa marină a proiectului a fost deja realizată, așa că sancțiunile nu îl amenință de facto. Cu toate acestea, semnarea de către Donald Trump a legii bugetului militar american poate complica și mai mult relațiile SUA cu Turcia și asa tensionate după ce Turcia a achiziționat sistemele de apărare aeriană S-400 din Rusia. Ca răspuns, Donald Trump a exclus Turcia din programul avionului de luptă F-35. Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că acțiunile SUA nu vor rămâne fără răspuns și a spus că sancțiunile împotriva Turkish Stream sunt un act de „violență împotriva poporului nostru”.

Vezi și: Rusia sfidează sancțiunile SUA. Moscova continuă Nord Stream 2 și Turk Stream

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel