Nave ruse, inclusiv submarinul nuclear Kazan, traversează Atlanticul și vor acosta în Cuba, la 150 km de SUA. Rușii spun că navele nu au armament nuclear

Ionel Copcea |
Data publicării:
Fregata „Amiral Gorșkov” din Forțele Navale ale Rusiei, având la bord rachete hipersonice 3M22 „Zircon”
Fregata „Amiral Gorșkov” din Forțele Navale ale Rusiei, având la bord rachete hipersonice 3M22 „Zircon”

Forțele Armate Revoluționare din Cuba au anunțat, pe 07.06.2024, că o grupare navală rusească va sosi într-o vizită oficială în portul Havana pe 12 iunie.

“În perioada 12-17 iunie, va avea loc o vizită oficială în portul Havana a unei grupări navale aparținând Forțelor Navale ale Federației Ruse, care este formată din patru nave”, au menționat reprezentanții militari cubanezi, citați de agenția de presă rusă Tass.

Potrivit precizărilor acestora, este vorba despre fregata Amiral Gorshkov, submarinul nuclear Kazan, petrolierul Akademik Pashin și remorcherul de salvare Nikolai Chiker din cadrul Flotei ruse de Nord.

“Această vizită este asociată cu relațiile istorice de prietenie dintre Cuba și Federația Rusă și respectă cu strictețe regulile internaționale”, se arată într-o declarație de presă a Ministerului cubanez al Apărării.

“Niciuna dintre nave nu poartă arme nucleare, astfel încât acostarea lor în țara noastră nu reprezintă o amenințare pentru regiune”, au menționat reprezentanții departamentului apărării.

“Pe timpul șederii lor în Cuba, programul marinarilor ruși include vizite de curtoazie la comandantul Marinei cubaneze și la guvernatorul Havanei. De asemenea, aceștia vor vizita locuri de interes istoric și cultural”, se mai arată în declarația de presă.

“La sosirea în portul Havana, 21 de salve de salut vor fi trase de pe una dintre navele rusești, la care va răspunde o baterie de artilerie a Forțelor Armate Revoluționare din fortăreața San Carlos de la Cabana”, au concluzionat reprezentanții militari cubanezi.

 

Americanii așteptau anunțul privind ajungerea grupării navale ruse în Cuba. Nu e exclus să vedem nici bombardiere ruse Tu-160 dislocate în Venezuela

 

2. -imagine fara descriere- (tu_160_26231100.jpg)

Comentariul autorului: Cu numai o zi în urmă, pe 06 iunie, presa occidentală anunțase că reprezentanții ruși planifică pentru săptămânile următoare desfășurarea de exerciții militare în zona Mării Caraibilor.

Potrivit agenției Reuters, în acest scop, nave de luptă și bombardiere strategice vor fi dislocate în statele din regiune.
Citând sursele sale din rândul aficialilor americani, agenția a sugerat că aceste exerciții fac parte din răspunsul Moscovei la sprijinul militar al Washingtonului pentru regimul de la Kiev.

Este interesantă de semnalat prezența în gruparea navală rusă, care în prezent traversează Oceanul Atlantic, a submarinului nuclear Kazan. La plecarea din Baza Navală Severomorsk, pe 17 mai, reprezentanții ruși au informat că detașamentul de nave, care începe desfășurarea unui marș de lungă durată, include trei nave de suprafață, fără să
facă referire la vreun submarin.

Dacă va fi respectat calendarul ultimelor exerciții desfășurate de partea rusă în zona Mării Caraibilor în anul 2019, este de așteptat ca, în perioada următoare, Forțele Armate ale Federației Ruse să deplaseze în regiune bombardiere strategice de tip Tu-160, care vor fi dislocate, cel mai probabil, în Venezuela.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel