Nave de război ale Chinei și Rusiei s-au apropiat periculos de mult de apele teritoriale japoneze în zona Insulelor Senkaku

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Două nave militare aparținând forțelor navele chineze și ruse, au intrat navigat extrem de aproape de apele teritoriale ale Japoniei, din zona Insulelor Senkaku, pe care Beijingul le consideră ale sale.

Pe 4 iulie, Ministerul japonez Apărării a informat că o fregată de tip 053H3 (clasa „Jiangwei II”), din Marina chineză, a navigat în „zona contiguă” arhipelagului Senkaku, adică într-o bandă de 12 mile marine, care  mărginește apele teritoriale (banda de 12 mile marine aflată lângă litoral).

Secretarul general adjunct al cabinetului nipon, Seiji Kihara, a declarat că Tokyo și-a exprimat o „mare îngrijorare” în legătura cu acest fapt, pe care a trimis-o Beijingului prin canale diplomatice. Acesta a mai adăugat adăugat: Japonia va „răspunde ferm, dar calm”, la astfel de acțiuni.

Cu toate acestea, conform dreptului internațional, unei nave de război i se permite să navigheze în apele învecinate (zona contiguă) ale unei țări terțe, cu condiția să nu pună în pericol securitatea țării respective.

Fregata chineză nu a fost singura care s-a apropiat de insulele Senkaku. Potrivit presei japoneze, acolo a fost depistată și o navă rusească, care ar fi rămas în zonă cel puțin o oră. O sursă din Ministerul nipon al Apărării a susținut că nava respectivă ar fi încercat „să se protejeze de un taifun”.

Nu s-au oferit detalii despre această navă, dar, cel mai probabil, făcea parte dintr-o grupare  rusă, despre care Ministerul japonez al Apărării a informat, pe 2 iulie. Astfel, între insulele Yonaguni și Iriomote, la sud de insula Okinawa (sudul Japoniei), au fost reperate  distrugătorul „Mareșal Vasilievski”  din clasa „Udaloi”, fregata „Gremiașci” din clasa „Steregușci” și o navă de aprovizionare.

În timp ce relațiile dintre Moscova și Tokyo s-au deteriorat de la invazia Ucrainei, Rusia, implicând și China, pare să-și fi intensificat activitatea militară în apropierea Japoniei.

Din 2018, nicio navă de război a forțelor navale chineze nu s-a aventurat în apropierea insulelor Senkaku (sau „Diaoyu” pentru autoritățile chineze). De regulă, în zonă sunt semnalate frecvent doar nave ale Gărzii de Coastă chineze, care nu intră sub tutela Ministerului Apărării.

Luna trecută, ministrul japonez al apărării, Nobuo Kishi, a declarat că cinci nave rusești „aproape au înconjurat” arhipelagul japonez, iar „trei nave chineze au urmat o traiectorie similară”. O astfel de desfășurare fusese observată și în octombrie 2021.

De asemenea, pe 29 iunie, Ministerul japonez al Apărării a confirmat că două distrugătoare chineze și o navă de aprovizionare au fost reperate îndreptându-se spre insulele Okinawa și Miyakojima din sudul Japoniei. „Aceste nave sunt aceleași care au navigat prin strâmtorile Tsushima și Tsugaru pe 12 iunie”, s-a mai mai precizat în comunicatul ministerului.

Cu câteva zile mai devreme, trei bombardiere chineze H-6, înarmate cu rachete de croazieră YJ-12, au survolat strâmtoarea Miyako [sudul Japoniei], îndreptându-se spre Pacificul de Vest, înainte de a se întoarce la scurt timp după aceea.

În plus, la sfârșitul lunii mai, în urma unei întâlniri a „Quad”, o alianță informală între Statele Unite, Japonia, India și Australia, o formație sino-rusă de bombardiere s-a apropiat de teritoriul japonez, Tokyo denunțând atunci o „provocare”, potrivit publicației franceze Zone Militaire.

Insulele Senkaku sunt nelocuite și se află sub suveranitate japoneză. Sunt incluse în Tratatul   de cooperare reciprocă și securitate dintre Statele Unite și Japonia, ceea ce înseamnă că SUA ajută Japonia la apărarea insulelor dacă sunt atacate.

China a acceptat suveranitatea japoneză a insulelor Senkaku până la jumătatea anilor 1970. Dar după descoperirea unor posibile rezerve de hidrocarburi în zonă s-a răzgândit. Suveranitatea insulelor Senkaku este reclamat și de Taiwan.

Micul arhipelag Senkaku se află în apropierea unor căi maritime cheie și zone de pescuit bogate, fiind situat la 170 de km N-NV de insula japoneză Ishigaki, 170 de km E-NE de Taipei (Taiwan) și 330 km S-E de coasta chineză (orașul Wenzhou).

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel