Nava rusă de desant Novocherkassk nu este sigura pierdere înregistrată de ruși în portul Feodosia. Imaginile din satelit oferă noi informații

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Atacul de marți a Ucrainei asupra portului ocupat Feodosia ar fi putut avaria sau chiar distruge o a doua navă navală rusă, potrivit unor noi imagini din satelit realizate la scurt timp după atacul cu rachete de croazieră.

Imaginile, publicate marți de Radio Svoboda, arată avarii grave la nava de desant Novocherkassk, care fusese ancorată în portul Feodosia, pe coasta estică a Crimeei, în apropiere de podul din strâmtoarea Kerci, care leagă peninsula de Rusia.

De asemenea, Christiaan Triebert, jurnalist de investigație al cotidianului The New York Times, a publicat o nouă imagine din satelit cu epava navei de desant Novocherkassk, care a fost lovită în apropiere de orașul Feodosia din Crimeea ocupată.

Dar imaginile realizate de Planet Labs și Maxar arată, de asemenea, o navă de antrenament UTS-150 parțial scufundată alături de Novocherkassk. Radio Svoboda a precizat că nava a fost văzută în port în alte imagini din satelit, cel puțin începând cu anul 2007.

Atacul de marți asupra Feodosiei a fost salutat de liderii politici și comandanții de la Kiev ca un alt eșec serios pentru Flota rusă din Marea Neagră, care a suferit pierderi semnificative de când Moscova a lansat invazia la scară largă a Ucrainei în februarie 2022.

Primele explozii au răsunat în zona Feodosia din Crimeea ocupată la ora 03:00 în noaptea de 25-26 decembrie. Canalele de telegrame susțin că o navă care transporta muniție iraniană a fost aruncată în aer și că în port a izbucnit un incendiu.

Generalul Mikola Oleshchuk, comandantul Forțelor Aeriene Ucrainene, a confirmat că apărătorii ucraineni au vizat nava Novocherkassk, aflat in portul Feodosia.

Ministerul rus al Apărării a confirmat că forțele armate ucrainene au lovit nava mare de desant Novocherkassk din cu rachete lansate din avioane Su-24, în noaptea de 25-26 decembrie.

Ministrul britanic al Apărării, Grant Shapps, a scris pe X, fostul Twitter, că operațiunea "demonstrează că cei care cred că există un impas în războiul din Ucraina se înșeală". Shapps a adăugat că "în ultimele 4 luni au fost distruse 20% din flota rusă din Marea Neagră".

Deși progresele Kievului pe uscat au fost sub așteptări în ultimele luni, Kievul a menținut un număr constant de atacuri asupra navelor rusești.

,,Vom ataca navele rusești până când toate vor merge pe urma crucișătorului Moskva, sau vor fugi în partea de est a Mării Negre și vor rămâne acolo", a declarat fostul ministru ucrainean al Apărării Andri Zagorodniuk pentru Newsweek la începutul acestui an, referindu-se la nava amiral a Flotei Mării Negre scufundată de rachete anti-navă ucrainene în aprilie 2022.

Președintele Volodimir Zelenski a sărbătorit atacul de marți într-o postare pe Telegram, scriind: "Sunt recunoscător forțelor noastre aeriene pentru reaprovizionarea impresionantă a flotei rusești subacvatice din Marea Neagră cu încă o navă. Ocupanții nu vor avea niciun loc pașnic în Ucraina".

La rândul său, comandantul Forțelor Aeriene Ucrainene, Mikola Oleshchuk, a postat un videoclip cu momentul atacului asupra portului Feodosia și a scris: "Flota rusa este din ce în ce mai mică! Mulțumesc piloților Forțelor Aeriene și tuturor celor implicați pentru munca depusă!".

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel