NATO vrea să-şi reducă masiv prezenţa în Afganistan

S.I. Catalin |
Data publicării:

NATO vrea să-şi reducă masiv prezenţa în Afganistan, de la 16.000 la 12.000 de militari, a declarat marţi secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, pentru postul german de televiziune ZDF, transmite DPA.

SUA şi insurgenţii talibani au semnat sâmbătă, la Doha, un acord care prevede o perioadă de 14 luni pentru retragerea deplină a forţelor internaţionale din Afganistan şi eliberarea a 5.000 de prizonieri talibani în schimbul celor 1.000 de membri ai forţelor afgane deţinuţi de rebeli.

Talibanii au anunţat încă de luni că pun capăt armistiţiului parţial şi că vor ataca din nou forţele guvernului de la Kabul.

Alianţa şi-a anunţat încă de sâmbătă intenţia de a-şi reduce prezenţa în Afganistan, fără însă a avansa cifre. ''Drumul către pace va fi lung şi greu şi de aceea tot ce facem în Afganistan va fi bazat pe condiţii'', afirmat Stoltenberg la Bruxelles.

''Trebuie să vedem că talibanii îşi respectă angajamentele asumate în acord'', a subliniat el.

Aproximativ jumătate dintre cei 4.000 de militari NATO care vor părăsi Afganistanul vor fi americani, iar restul din alte ţări, a explicat Jens Stoltenberg.

NATO este prezentă în Afganistan începând din 2001. Actuala sa misiune, lansată în 2015, implică instruirea şi finanţarea forţelor de securitate afgane, fără a include operaţiuni de luptă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel