NATO, reacție după ce un Eurofighter a lansat accidental o rachetă

Darius Muresan |
Data publicării:

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi-a exprimat regretul miercuri în legătură cu lansarea accidentală a unei rachete de un Eurofighter spaniol în Estonia, asigurându-l pe premierul eston Juri Ratas de sprijinul 'total' al Alianţei în anchetarea acestui incident, informează agenţia de presă EFE. 

'Secretarul general şi-a exprimat regretul în legătură cu acest incident şi a oferit sprijinul total al NATO în anchetarea' celor întâmplate, a declarat un purtător de cuvânt al organizaţiei, Piers Cazalet. 

Avionul care a lansat accidental racheta făcea parte din misiunea de supraveghere şi de control a NATO, desfăşurată în spaţiul aerian al Estoniei, Letoniei şi Lituaniei. Aparatul Eurofighter efectuase manevre de antrenament cu aparate franceze şi a tras accidental o rachetă aer-aer, fără a provoca daune. Aparatele implicate sunt două Eurofighter spaniole şi două franceze Mirage 2000.

Estonia a cerut explicații 

Avioanele care au participat la respectivele manevre au revenit fără incidente la baza aeriană Siauliai, în Lituania. 

Într-o convorbire telefonică, premierul eston i-a cerut miercuri explicaţii lui Stoltenberg despre ceea ce s-a întâmplat, apreciind că este un 'incident grav' şi exprimându-şi îngrijorarea. 

NATO declară că, din 2004, misiunea sa în ţările baltice a apărat spaţiul aerian al regiunii şi subliniază că Alianţa este 'angajată' în apărarea membrilor săi. 'Vom continua să protejăm spaţiul aerian al aliaţilor noştri din regiunea baltică', a adăugat purtătorul de cuvânt citat. 

Ministerul Apărării spaniol a deschis o anchetă pentru a clarifica cauzele acestui incident.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel