NATO grăbește “cea mai rapidă aderare din istoria modernă a alianței”, în timp ce Ungaria și Turcia ar putea întârzia procesul

Cătălin Costea |
Data publicării:

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a întâlnit joi cu prim-ministrul suedez Ulf Kristersson pentru a discuta cererile Suediei și Finlandei de a adera la alianța militară.

Stoltenberg a declarat reporterilor, în timpul unei conferințe de presă, că procesul de aderare pentru cele două state nordice a fost până acum cel mai rapid din istoria modernă a NATO.

Majoritatea statelor membre ale NATO și-au finalizat procedurile parlamentare pentru aprobarea aderării la NATO, dar există două rețineri -- Ungaria și Turcia.

Turcia a fost de acord cu un acord pentru admiterea Suediei și Finlandei în iunie, dar președintele turc Recep Tayyip Erdogan a amenințat de atunci în mai multe rânduri că le va bloca accesul dacă nu își vor ține promisiunile.

Stoltenberg a salutat pașii pe care Suedia îi face pentru a satisface preocupările Turciei, inclusiv „încetarea oricăror restricții privind vânzările de arme către Turcia, îmbunătățirea semnificativă a cooperării în combaterea terorismului, interzicerea participării la organizațiile teroriste, inclusiv PKK, și lucrul prin mecanismul comun de implementare. pe probleme precum extrădarea și finanțarea terorismului”.

„Salut angajamentul dumneavoastră față de Memorandumul Trilateral semnat de Turcia, Suedia și Finlanda pentru a consolida cooperarea în lupta împotriva terorismului. Suntem cu toții de acord asupra importanței memorandumului”, i-a transmis Stoltenberg lui Kristersson,, noul prim-ministru al Suediei, ales luni.

„Suntem foarte angajați în acordul dintre Suedia și Finlanda și Turcia și facem tot ce ne stă în putință cât mai curând posibil pentru a ne îndeplini toate obligațiile din acesta”, a spus Kristersson. „Am vrut doar să subliniez că lupta împotriva terorismului este de o importanță fundamentală în acest acord”.

Premierul finlandez Sanna Marin a declarat joi că nu se așteaptă ca Ungaria și Turcia să blocheze aderarea Finlandei la NATO.

„Am vorbit atât cu prim-ministrul Orban, cât și cu președintele Erdogan despre situație și știm că nu ar trebui să existe probleme când vine vorba de Finlanda și cererea noastră”, a declarat Marin, subliniind că este important pentru securitatea Europei de Nord ca atât Suedia, cât și Finlanda să intre împreună în NATO.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel