NATO, flanc estic. Blaszczak: Consolidarea forțelor

Ana Ionescu / 29 sep 2018 / 16:48
Ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak,
Ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak,

Îmbunătăţirea capacităţii de descurajare şi apărare a NATO pe flancul estic rămâne o provocare importantă, deşi s-au făcut într-adevăr multe progrese în această direcţie, a declarat sâmbătă ministrul apărării polonez, Mariusz Blaszczak, în cadrul reuniunii Comitetului militar al Alianţei Nord-Atlantice, ce se desfăşoară în prezent la Varşovia, potrivit agenţiei de presă PAP.

"Am concluzionat în cadrul Alianţei că descurajarea şi apărarea necesită nu doar consolidarea forţelor, ci înseamnă şi faptul de a le avea pe teren", a declarat ministrul polonez.

O prezenţă crescută pe flancul estic ar "spori credibilitatea şi eficienţa misiunii NATO de descurajare şi de apărare, fiind parte integrantă a acesteia", a spus ministrul Blaszczak, adăugând că "suntem încântaţi că aliatul nostru american a început să reflecteze asupra scopului şi eventualei naturi a unei astfel de prezenţe în Polonia".

Aflat săptămâna trecută într-o vizită la Washington, preşedintele polonez Andrzej Duda i-a sugerat omologului său american Donald Trump să instaleze o nouă bază americană în Polonia, care ar putea fi denumită "Fort Trump".

Donald Trump a apreciat că amplasarea unei baze permanente pentru forţele americane în Polonia ar costa circa 2 miliarde de dolari, adăugând că aceasta ar fi utilă pentru creşterea nivelului de securitate al ambelor ţări, conform agenţiei de presă citate.

Moscova a reacţionat imediat. Instalarea unei baze americane permanente în Polonia ar obliga Rusia să ia măsuri suplimentare preventive cu caracter militar şi tehnic pentru a asigura securitatea Federaţiei Ruse în noul context, a declarat miercuri, pentru RIA Novosti, ministrul de externe adjunct rus Aleksandr Gruşko, care a adăugat că Rusia dispune de diferite posibilităţi de a-şi consolida securitatea, inclusiv unele care nu necesită fonduri suplimentare, potrivit agenţiei de presă PAP.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
Se încarcă...

până la

Parteneri


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES

Copyright 2019 - Toate drepturile rezervate.
defense.n-nxt.25