NATO face un ultim apel la Rusia să respecte Tratatul INF

Eduard Pascu |
Data publicării:
Secretarul General al Alianţei Atlanticului de Nord, Jens Stoltenberg
Secretarul General al Alianţei Atlanticului de Nord, Jens Stoltenberg

Într-un articol scris pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a cerut din nou Rusiei să rămână parte a Tratatului privind Forțele Nucleare Intermediare (INF), scrie paginaderusia.

„În caz contrar, Rusia va purta singura responsabilitate pentru terminarea tratatului al carui rezultat va fi că lumea va deveni mai puțin stabilă pentru noi toți”, a scris Stoltenberg.

El a cerut Rusiei să „se folosească de aceasta ultima șansă”.

Potrivit acestuia, în Rusia a fost dezvoltată o nouă rachetă nucleară cu rază medie de acțiune.

„Acest sistem de rachete este ușor de manevrat și ușor de ascuns. Orașe germane precum Berlin, Frankfurt și München sunt în raza de actiune”, a avertizat Stoltenberg.

Duminică și Uniunea Europeană a cerut Rusiei să revina la Tratatul INF.

Amintim că, la 3 iulie, președintele rus Vladimir Putin a semnat o lege privind suspendarea participării Rusiei la tratatul privind rachetele cu rază medie și scurtă.

În toamna anului 2018, președintele american Donald Trump a declarat că Rusia încalcă condițiile Tratatului INF și că, în această situație, participarea la tratata nu mai este benefică pentru Statele Unite. În decembrie, secretarul de stat american Mike Pompeo a emis un ultimatum Rusiei, cerând să distrugă sau să modifice racheta 9M729 în decurs de 60 de zile.

(w670)

La 2 februarie, Statele Unite au început procesul de retragere din Tratatul INF. Dacă Rusia nu va reveni la condițiile acordului, procesul de ieșire se va încheia în șase luni, adică la 2 august. Rusia a negat toate acuzațiile SUA.

Vezi și: Rusia ne ameninţă că ar putea desfăşura rachete nucleare în Europa

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel