NATO face o demonstrație de forță: Portavionul american George H.W. Bush intră sub comanda Alianței la Neptune Strike 2022.2

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Sursă foto: USS George H.W. Bush (CVN 77)
Sursă foto: USS George H.W. Bush (CVN 77)

Forțele Navale de Lovire și Sprijin ale NATO (STRIKFORNATO) și Flota a șasea a SUA (SIXTHFLT) au început, vineri, exercițiul Neptune Strike 2022.2 (NEST 22.2), la sediul STRIKFORNATO din Oeiras, Portugalia.

Piesa centrală a NEST 22.2 este Grupul aeronaval de Lovire ”George H.W. Bush” (GHWBCSG), bazat pe portavionul cu același nume, care a sosit în Marea Mediterană, acum două luni, în cadrul unei desfășurări programate, în zona de operații a Forțelor Navale americane din Europa și Africa (NAVEUR-NAVAF).

În timpul NEST 22.2, SIXTHFLT va efectua un transfer de autoritate (TOA) al GHWBCSG către STRIKFORNATO.

Seria Neptune Strike înregistrează o participare record, integrând activitatea a cel puțin 20 de comandamente, sub o comandă unică.

 

România participă și ea la manevrele militare

 

Națiunile aliate și partenere programate să participe la NEST 22.2 includ 19 națiuni: Albania, Canada, Croația, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Lituania, Macedonia de Nord, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Suedia, Turcia, Regatul Unit și Statele Unite, potrivit comunicatului de presă.

La acestea se adaugă cel puțin patru comandamente NATO – STRIKFORNATO, JFC Napoli, JFC Brunssum și SHAPE (Supreme Headquarters Allied Powers Europe).

Deși este axat pe mijloace navale, activitatea Neptune Strike va produce efecte și în mediile de operații aerian și terestru.  

În timp ce se află sub comanda și controlul STRIKFORNATO, CSG și alte unități aliate vor produce efecte în zonele de operații ale JFC (Comandamentul aliat al Forțelor Întrunite) Napoli și JFC Brunssum, demonstrând coeziunea Alianței și capacitatea de a opera simultan în apele europene, au informat STRIKFORNATO și SIXTHFLT, într-un comunicat de presă comun.

NATO are trei comandamente aliate de forțe întrunite, două în Europa la Napoli (Italia) și Brunssum (Olanda) și unul în SUA la Norfolk.

NEST 22.2 este cea de-a opta fază a proiectului de lungă durată Neptune al NATO și se bazează pe fazele anterioare ale proiectului, inclusiv Neptune Challenge în octombrie și noiembrie 2021, Neptune Strike în ianuarie și februarie 2022 și Neptune Shield în mai 2022.

Ca și în fazele anterioare ale Proiectului Neptune, NEST 22.2 reunește comenzile NATO din întreaga Alianță pentru a planifica și executa activități de vigilență în lumea reală pe mai multe domenii de operare (naval, aerian și terestru).
„Seria Neptune este o demonstrație tangibilă a puterii și capacității Alianței NATO de a opera în toate domeniile”, a declarat viceamiralul Thomas Ishee, comandantul SIXTHFLT și STRIKFORNATO. „Neptune Strike 22.2 este un prim exemplu al capacității NATO de a integra capabilitățile de război maritime de vârf ale unui grup aeronaval aliat de lovire, asigurând capacitatea noastră colectivă de a descuraja și apăra.”

În cadrul descurajării și apărării zonei euro-atlantice (DDA), această activitate de vigilență va îmbunătăți interoperabilitatea dintre CSG-urile aliate, STRIKFORNATO, Cartierul General Suprem al Puterilor Aliate din Europa (SHAPE), comandamentele naționale atât din Alianță, cât și ale partenerilor.

„Seria Neptune care, integrează capabilități de lovire bazate pe portavioane cu cele amfibie, în operațiile NATO, a devenit o activitate de rutină, generând efecte în domeniile maritim, aerian și terestru, oferind descurajare și reasigurare și oferind oportunități puternice pentru interoperabilitatea aliaților”, a declarat contraamiralul britanic James Morley, locțiitorul comandantului STRIKFORNATO. „Sunt încântat să văd această echipă remarcabilă de profesioniști reunindu-se din nou și să demonstreze puterea și coeziunea Alianței noastre NATO.”

La finalul lunii septembrie, Marea Britanie a anunțat că va trimite în Marea Mediterană Grupul naval de Răspuns la Litoral din care fac parte o navă de asalt amfibie, două nave de debarcare și un distrugător.

STRIKFORNATO, cu sediul în Oeiras, Portugalia, este Cartierul General al Comandantului Suprem Aliat în Europa (SACEUR - Supreme Allied Commander Europe), care poate fi dislocat rapid și flexibil, cu proiecție a puterii maritime, capabil să planifice și să execute întregul spectru de operații maritime combinate.

În iunie, STRIKFORNATO a participat în calitate de cartier general al NATO la Exercițiul Composite Training Unit al GHWBCSG (COMPTUEX), exersând din locația de la Oeiras comanda și controlul grupului aeronaval de lovire care, se afla pe coasta de est a Statelor Unite.

Trecerea sub comanda NATO a unui portavion american este un eveniment ieșit din comun, motivat doar de evenimente excepționale, în acest caz agresiunea Rusiei față de Ucraina.

Este pentru a treia oară în 2022 când, NATO își asumă comanda unui grup de lovire american bazat pe portavion și a treia oară de la sfârșitul Războiului Rece. Anterior, NATO a comandat Grupul de Lovire Harry S. Truman, în timpul altor două iterații ale Proiectului Neptune, potrivit publicației USNI.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel