NATO convoacă o reuniune de urgență, în timp ce Rusia continuă să comaseze trupe în apropierea graniței cu Ucraina

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Miniștrii de externe ai țărilor NATO vor participa la o întâlnire de urgență, pe 7 ianuarie, a informat, marți, serviciul de presă al Alianței.

Subiectul discuțiilor, care vor avea loc în regim de videoconferință, va fi concentrarea trupelor ruse în apropierea frontierei cu Ucraina, precum și alte probleme de securitate europeană, a informat purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu, pe contul de Twitter al NATO.

Consultarea va avea loc la o zi, după ce sosesc în vizită la Moscova consilierul pentru politică externă al cancelarului Germaniei, Jens Plötner, și consilierul diplomatic al președintelui Franței, Emmanuel Bonne.

Aceștia vor purta discuții cu Dmitri Kozak – adjunct al șefului administrației prezidențiale ruse, înainte de consultările privind garanțiile de securitate ale Rusiei, programate pentru 10-13 ianuarie (cu Statele Unite, NATO și OSCE). Este planificat ca la convorbiri să participe și un reprezentant al Ucrainei, dar deocamdată nu se cunoaște numele acestuia, potrivit Deutsche Welle.

Până la jumătatea lunii decembrie, aproximativ 100.000 de soldați ruși au fost dislocați în apropierea graniței cu Ucraina, inclusiv în jur de 50 de grupuri tactice de nivel batalion.

Numărul de militari ar putea crește la 175.000 până la sfârșitul lunii ianuarie, când pământul va îngheța și va fi potrivit pentru deplasarea tancurilor în cazul unei invazii terestre.

Potrivit Financial Times, Rusia va pregăti un pretext foarte grav, de tip ”casus belli”, pentru a justifica începerea ostilităților și va prezenta conflictul cu Ucraina ca pe o încercare de a proteja populația de limbă rusă din Donbas de ceea ce va numi „agresiunea ucraineană”.

Contextul de știri pentru o astfel de dezvoltare a evenimentelor este deja în curs de pregătire. Pe 3 ianuarie, Miliția Populară din autoproclamata Republică Populară Lugansk (LPR) a anunțat că pe 27 decembrie, „militanții naționaliști” ucraineni au pus mâna pe o școală din satul Valuiske (la periferia de nord-est a orașului Lugansk) din Donbas, și instalează acolo un punct de observare artileristică – personal înarmat și echipamente de cercetare de artilerie. În continuare, Miliția Populară a LPR a informat că forțele armate ucrainene se mută la școala capturată, potrivit publicației UAWIRE.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel