NATO condamnă consolidarea la scară largă a capacităților militare ale Rusiei în Crimeea

S.I. Catalin |
Data publicării:

Alianța Nord-Atlantică solicită Moscovei să permită accesul organizațiilor internaționale de monitorizare pe teritoriul Crimeii, peninsulă ucraineană anexată de Rusia în 2014 - se arată într-o declaraţie comună adoptată, joi, la reuniunea Comisiei Ucraina-NATO, potrivit AFP.

Evenimentul a avut loc, la Kiev, în marja vizitei în Ucraina a Consiliului Nord-Atlantic şi a secretarului general al Alianţei, Jens Stoltenberg. Documentul mai menţionează că NATO condamnă consolidarea potenţialului militar al Rusiei în peninsula Crimeea.

,,NATO spune foarte clar că Rusia are o responsabilitate specială în implementarea acordurilor (de pace) de la Minsk şi că ea trebuie să-şi retragă toate trupele şi toţi ofiţerii din estul Ucrainei şi să înceteze să destabilizeze" acest teritoriu, a declarat Stoltenberg într-o vizită la Odesa, în sudul Ucrainei.

,,Condamnăm consolidarea constantă și la scară largă a capacităților militare ale Rusiei în Crimeea, proces care este parte a acțiunilor agresive ale Rusiei în regiune. Țările membre NATO sunt profund îngrijorate de încălcarea drepturilor omului și de abuzurile din partea puterii de facto rusești din Crimeea împotriva tuturor cetățenilor Ucrainei, inclusiv a tătarilor crimeeni și a membrilor altor comunități locale. Solicităm Rusiei să permită organizațiilor internaționale de monitorizare să aibă acces pe teritoriul Crimeii" - se arată în declaraţie.

Totodată, documentul subliniază că NATO nu va recunoaște niciodată anexarea ilegală a Crimeii de către Rusia.

,,Condamnăm cu fermitate și nu recunoaștem anexarea ilegală a Crimeii de către Rusia. Crimeea este teritoriu al Ucrainei şi solicităm Rusiei să returneze Ucrainei controlul asupra Crimeii.

O aşa-numită activitate normală (în relaţiile cu Rusia - n.red) nu este posibilă fără schimbări clare și constructive în acțiunile Rusiei, care să demonstreze respectarea dreptului internațional și a obligațiilor și a responsabilităților internaționale" - a adăugat Comisia Ucraina-NATO în declaraţia adoptată, joi, la Kiev.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel