NATO, avertisment. Al-Qaeda, mișcare în timp ce ISIS pierde teren

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:

Reţeaua Al-Qaeda încearcă să îşi recâştige supremaţia asupra grupărilor militante internaţionale pe măsură ce Statul Islamic (ISIS) pierde teren, a declarat marţi un oficial de rang înalt al NATO, avertizând asupra unui potenţial risc crescut pentru Occident din cauza acestei rivalităţi, transmite Reuters.

Potrivit lui Arndt von Loringhoven, asistentul pentru informaţii şi securitate ale secretarului general al Alianţei, SI şi-a menţinut, în pofida pierderilor în luptă, o parte din forţă, inclusiv prin recrutarea de femei şi copii.

'Slăbirea ISIS-Daesh a oferit Al-Qaeda o oportunitate să încerce să-şi recapete fostul statut', a afirmat Von Loringhoven, cu prilejul unei conferinţe pe teme de securitate, găzduită de colegiul IDC Herzliya din Israel.

'În timp ce ISIL-Daesh a ocupat atenţia lumii în ultimii 4-5 ani, Al-Qaeda şi-a refăcut pe tăcute reţelele globale şi capabilităţile', a afirmat el, menţionând activităţile din Kashmir, Afganistan, Siria, Yemen, Somalia şi nordul Africii.

'Ca şi în cazul ISIL-Daesh, obiectivul strategic al Al-Qaeda este de a recâştiga conducerea unor militanţi şi extremişti cu aceleaşi poziţii. Competiţia pentru legitimitate, afiliaţi şi recruţi între cele două grupări extremiste majore globale sporeşte în mod potenţial ameninţarea teroristă asupra NATO şi a partenerilor noştri', a arătat el.

Al-Qaeda a fost autorul atentatelor de la 11 septembrie 2001 din SUA, în urma cărora coaliţii conduse de Statele Unite au intervenit militar în Afganistan şi în Irak. Un comando al forţelor speciale americane l-a ucis pe liderul reţelei, Osama Bin Laden, în 2011 într-o ascunzătoare din Pakistan. La scurt timp după aceea şi-a făcut apariţia Statul Islamic, ce are la bază o formă extremistă similară a islamului sunnit.

ISIS, dezmembrat în Siria și Irak

Fiefurile Statului Islamic din Siria şi Irak au fost în mare parte dezmembrate în ultimii ani de ofensivele lansate Damasc şi Bagdad, cu sprijinul diferitelor coaliţii străine.

Potrivit lui Von Loringhoven, NATO a estimat că efectivele de care ISIS dispunea la apogeul său, de circa 39.000 de luptători în Siria şi Irak, au fost reduse la 18.000-20.000, cei mai mulţi fiind dispersaţi pe teritoriile celor două ţări şi 'trecuţi în clandestinitate'.

Radicalizarea femeilor și copiilor

'O tendinţă foarte îngrijorătoare este efortul concertat al grupării de a folosi propaganda pentru a radicaliza femei şi minori, care au reieşit ca o nouă ţintă pentru recrutare relativ recent', a explicat el.

'E posibil ca această tendinţă să fi dus la o mai mare implicare a femeilor şi minorilor în plănuirea şi executarea unui număr de atacuri, inclusiv în ţări NATO', a adăugat el.

Referindu-se la arestarea în iunie a unui tunisian suspectat că plănuia unui atac cu ricin în Germania, Von Loringhoven a atras atenţia că militanţii s-ar putea îndrepta tot mai mult spre arme chimice sau biologice de fabricaţie artizanală sau spre atacuri cu drone disponibile pe piaţă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel