NATO a început două exerciții de apărare antiaeriană și antirachetă în zone critice pentru securitatea Alianței

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Regiunile Mării Adriatice și Atlanticului de Nord sunt teatrele de acțiuni militare în care, se desfășoară simultan două exerciții de amploare ale NATO, dedicate perfecționării tehnicilor și tacticilor de protecție împotriva atacurilor aeriene și cu rachete.

Exercițiul „Astral Knight 21” (AK21) din zona adriatică se execută în perioada 13-22 mai 2021, pe teritoriile Italiei, Sloveniei, Muntenegrului, Albaniei și Croației. Are la bază un scenariu de apărare aeriană și antirachetă integrată (integrated air and missile defense – IAMD) a porturilor și forțelor aliate pe timpul debarcării.

AK21 este o componentă a exercițiului “Immediate Response 21”, acesta din urmă făcând parte din manevrele militare multinaționale ”Defender Europe 2021”, conduse de Forțele Terestre americane din Europa.

Specificul AK21 este dat de întrebuințarea masivă a aviației de luptă și a complexelor de apărare antirachetă. În activități sunt implicate peste 50 de aeronave aparținând SUA (F-15E, F-16, C-130J, B-52, elicoptere HH-60, E-3 AWACS, KC-135, KC-46 și KC-10), Italiei (F-35 și AWACS), Greciei (F-16 și Emb-145 Erieye) și Croației (MiG-21). Misiunile de la sol sunt îndeplinite de complexe de apărare antirachetă „Patriot” ale Armatei 10 Apărare Antiaeriană și Antirachetă (10th AAMDC) a forțelor americane din Europa.

În Atlanticul de Nord activitățile sunt reunite în cadrul exercițiului ”Formidable Shield 2021” (FS21), care se desfășoară în perioada 14 mai - 2 iunie 2021. La operațiile aero-navale participă militari din 10 țări (Belgia, Danemarca, Franța, Germania, Italia, Olanda, Norvegia, Spania, Regatul Unit și SUA).

Specificul FS21 constă în interceptarea rachetelor balistice, partea cea mai importantă a exercițiului fiind testarea sistemului de apărare antirachetă bazat pe interceptorii SM-3 desfășurați pe nave de luptă.

Protecția grupării navale de interceptare balistică este una dintre cele mai complexe la nivel mondial și cuprinde măsuri de contracarare în mediile aerian și naval.

Pentru misiunile de protecție sunt întrebuințate avioane de luptă, sisteme de apărare antiaeriană și antirachetă cu rază scurtă de acțiune (rachete SM-2, Evolved Sea Sparrow - ESSM, Aster 15 și Aster 30), nave de luptă, submarine de atac și forțe speciale navale.

Vor fi executate trageri de luptă și cu rachete antinavă Harpoon, precum și cu un sistem HIMARS, probabil, cel aflat în compunerea unității expediționare a infanteriei marine americane MEU-24.

Exercițiul din zona adriatică este condus USAFE, iar cel din Atlanticul de Nord de Flota a 6-a americană.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel