Patriot rămâne baza apărării Kievului, dar care e cel mai eficient sistem? Ucrainenii au răspunsul: IRIS-T e aproape de 100%

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistem de apărare aeriană IRIS-T SLM, aflat deja în Ucraina. Sursa Foto: Forțele Armate ale Ucrainei.
Sistem de apărare aeriană IRIS-T SLM, aflat deja în Ucraina. Sursa Foto: Forțele Armate ale Ucrainei.

Chiar și cel mai eficient sistem antiaerian din Ucraina va avea probleme, o recunosc oficialii ucraineni, întrucât Armata rusă a acumulat 800 de rachete de înaltă precizie.

Vestea bună pentru Ucraina este că sistemele moderne de occidentale antiaeriene au ajuns în număr destul de important în Ucraina și apără principalele orașe și puncte de infrastructură critică. Vestea și mai bună pentru lumea liberă este că aceste sisteme chiar funcționează în parametri raportați pe hârtie chiar și în condiții reale de luptă.

Vestea mai puțin bună, pe care o prezentăm în partea a doua a materialului, este că Ucraina va trebui să reziste unor valuri de atacuri complexe cu rachete și drone rusești.

 

Care sunt cele mai eficiente sisteme antiaeriene

Coloana vertebrală sunt, într-adevăr sistemele Patriot, capabile să lovească ținte aflate la câțiva zeci de kilometri depărtare. Patriot poate contracara chiar și rachetele Kinzhal, cele mai rapide rachete rusești, așa cum Forțele ucrainene ne-au demonstrat în luna mai a acestui an.

Totuși, sistemul IRIS-T german pare a fi cel mai eficient dintre toate echipamentele primite, așa cum dezvăluie și Yurii Ignat, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene al Forțelor Armate ale Ucrainei, relatează Freedom.ua.

Dacă sistemul este situat la locul și momentul potrivit, atunci chiar și un singur sistem poate rezolva problema, explică Ihnat, care evident nu este dezvăluit unde se află exact sistemele.

Macheta sistemului IRIS-T (lansator, sistem de arme, centru de comandă, radar) / Foto: DefenseRomania

”Cel mai bun până în prezent este sistemul IRIS-T. Radarul este excelent, ofițerii noștri antiaerieni mi-au spus că vede și o vrabie - o poate distinge de la o sută de kilometri distanță. IRIS-T funcționează pentru un rezultat aproape de 100%. NASAMS, în principiu, nu este mai rău”, explică oficialul.

De asemenea, sistemul franco-italian SAMP-T - similar cu Patriot - a intrat de curând în serviciul de luptă, confirmă purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene, Iurii Ihnat, citat de Liga.net. ”Ne așteptăm la același lucru (ca de la Patriot) și de la sistemul franco-italian, care este deja în serviciu cu forțele noastre aeriene”, a spus Ihnat.

Citește și: Ucraina: ”Sistemele antiaeriene SAMP/T donate de Italia și Franța funcționează grozav” dar, ca și Patriot, au o singură problemă - sunt insuficiente

 Rusia a acumulat aproximativ 800 de rachete de înaltă precizie

 

Vestea proastă pentru Ucraina este că, peste vară, rușii au făcut stocuri de rachete și le vor utiliza în lunile următoare.

Astfel, Iurii Ihnat declara pentru NV că Rusia, deși nu mai are stocurile de anul trecut, a acumulat probabil 800 de rachete de înaltă precizie în ultimele opt luni.

„În urmă cu două luni și jumătate, GUR (serviciul de informații al armatei ucrainene) ne-a informat de aproximativ 600 de rachete și că capacitatea de producție a Rusiei este cam de 100 de rachete pe lună. După două luni în care nu au efectuat atacuri masive, se pare că au aproximativ 800 de rachete”.

Racheta Kh-101 / Ministerul rus al apărării

Oficialul arată că Armata rusă a folosit în ultimele luni în special rachete de croazieră Kalibr și cele balistice Iskander-K, dar și-a conservat stocurile de rachete de croazieră moderne Kh-101 și Kh-555.

În august 2023, stocurile și prognozele de producție ale Rusiei, estimate de GUR, relevau: 

270 Iskander (producție lunară: 30 Iskander-M și 12 Iskander-K);

150 Kh-22/Kh-32 (producție lunară: 10 rachete modernizate Kh-32);

140 Kalibr (producție lunară: 20 de unități);

100 rachete Kh-101, Kh-555 și Kh-55 (producție lunară: 40 de Kh-101)

75 de Kinzhal (producție lunară: 6 unități).

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel