Nagorno-Karabah. Trupele armene au pierdut un oraş strategic, iar armata azeră se apropie de capitala provinciei

Eduard Pascu |
Data publicării:
Luptele din Nagorno-Karabah, sursă foto: Facebook Shushan Stepanyan, purtător de cuvânt în Ministerul Apărării din Erevan
Luptele din Nagorno-Karabah, sursă foto: Facebook Shushan Stepanyan, purtător de cuvânt în Ministerul Apărării din Erevan

Forţele armene din provincia azeră cu majoritate armeană Nagorno-Karabah au recunoscut luni că au pierdut oraşul strategic Shusha (denumit Shushi de armeni) şi trupele azere se apropie de capitala provinciei, Stepanakert, relatează agenţiile Reuters şi EFE.

Azerii au sărbătorit duminică pe străzile capitalei Baku după ce preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, a declarat că armata azeră a preluat controlul asupra oraşului Shusha, al doilea ca mărime din Nagorno-Karabah, dar oficialii armeni au negat atunci informaţia.

Luni însă, un purtător de cuvânt al etnicilor armeni din provincie a admis că trupele acestora au pierdut oraşul situat la numai 11 kilometri de Stepanakert. ''Lanţul eşecurilor continuă şi oraşul Shushi nu mai este sub controlul nostru. Trebuie să rezistăm în timp ce inamicul se apropie de Stepanakert'', a declarat purtătorul de cuvânt Vahram Pogosian. ''Trebuie să ne folosim toate capacităţile pentru a organiza o apărare puternică a Stepanakertului şi a altor sectoare ale frontului'', a adăugat el.

Importanţa strategică a oraşului Shusha este dată de situarea sa pe un platou la o altitudine de circa 1.400 de metri care domină valea în care se află Stepanakert. Mai mult, prin Shusha trece una dintre şoselele care unesc Stepanakertul cu Armenia şi prin care trupele armene din enclavă primesc ajutor militar din partea Erevanului, transmite Agerpres.

Nagorno-Karabah, teritoriu azer locuit majoritar de armeni, s-a separat de Azerbaidjan, de unde a rezultat la începutul anilor '90 un război soldat cu circa 30.000 de morţi. Ostilităţile aflate acum în desfăşurare şi începute pe 27 septembrie sunt cele mai grave după anul 1994. După aproape 30 de ani de impas diplomatic, preşedintele azer Ilham Aliev a promis că va prelua pe cale militară controlul asupra regiunii separatiste.

Azerbaidjanul, sprijinit în aceste confruntări de Turcia, afirmă că a reuşit să recucerească o mare parte din teritoriile din interiorul şi din jurul provinciei Nagorno-Karabah pierdute în războiul din anii '90. Armenia este aliată cu Rusia în cadrul unui tratat de securitate, dar preşedintele Vladimir Putin a precizat că acesta poate fi activat numai în cazul unui atac asupra teritoriului Armeniei, excluzând aşadar teritoriul provinciei Nagorno-Karabah.

Citește și: Frontul din Karabah | Armenia susține că a doborât o dronă azeră Bayraktar TB2 (Foto)

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel