Primele tranșe din muniția procurată de cehi sunt deja în drum spre Ucraina

Militari francezi care operează sistemele de obuziere autopropulsate Caesar. Exercițiu comun cu Forțele regale daneze / Armée de Terre
Militari francezi care operează sistemele de obuziere autopropulsate Caesar. Exercițiu comun cu Forțele regale daneze / Armée de Terre

În urma inițiativei Cehiei, armata ucraineană poate conta în curând pe o creștere a aprovizionării cu muniții, a anunțat ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba.

Potrivit lui Kuleba, prima livrare de obuze de artilerie poate fi așteptată în „perioada următoare”, apoi următoarele tranșe ar trebui să sosească pe parcursul acestui an.

„Conform semnalelor preliminare pe care le-am primit, băieții noștri din front vor simți o creștere a stocurilor de obuze (de artilerie) în viitorul apropiat”, a spus Kuleba în timpul unei întâlniri cu omologul său moldovean Mihai Popșoi la Kiev, potrivit site-ului EvropeiskaPravda.

Săptămâna aceasta, potrivit Kuleba, vor avea loc contacte cu reprezentanții cehi, unde vor prezenta în detaliu planul de aprovizionare cu muniție și modul în care va funcționa inițiativa.

 

Fiala: S-au strâns fonduri pentru a cumpăra 300.000 de proiectile pentru Ucraina

 

„Până acum, am reușit să strângem suficienți bani pentru a cumpăra prima tranșă de 300.000 de obuze de artilerie”, declara vinerea trecută prim-ministrul ceh, pe rețeaua X, adăugând că ajutorul nu se încheie și scopul inițiativei cehe este să se livreze ”mai mult".

Marți, prim-ministrul ceh Petr Fiala (ODS) a confirmat că, pe lângă achiziția confirmată a 300.000 de piese de muniție, Praga a primit promisiuni de la parteneri pentru alte alte 200.000 de piese artilerie.

Potrivit Fiala, 18 țări, inclusiv Canada, Germania, Țările de Jos și Polonia, s-au alăturat inițiativei cehe de a cumpăra muniție din țări terțe.

Fiala a mai anunțat că, în doi ani, Cehia a livrat Ucrainei peste un milion de unități de muniție de calibru mare.

 

Cehia e responsabilă de dosarul procurării de obuze pentru Ucraina

 

Președintele ceh Petr Pavel a informat despre posibilitatea achiziționării de obuze de artilerie din țări terțe în cadrul unei conferințe de securitate la mijlocul lunii februarie.

El a spus că Cehia a localizat 500.000 de piese de muniție de calibru NATO și alte 300.000 de piese de calibru sovietic în țări din afara UE. Dacă planul va fi dus la bun sfârșit, Cehia va intermedia transferul a aproximativ 800 de mii de obuze în Ucraina.

Citește și: Un tren încărcat cu lansatoare românești APR-40, filmat aproape de granița cu Ucraina (Video). APR-40 au mai fost văzute pe front

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel