Un tren încărcat cu lansatoare românești APR-40, filmat aproape de granița cu Ucraina (Video). APR-40 au mai fost văzute pe front

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Lansatoare românești APR-40, transportate de o garnitură de tren CFR Marfă către Ucraina
Lansatoare românești APR-40, transportate de o garnitură de tren CFR Marfă către Ucraina

Imagini video cu un tren CFR Marfă încărcat cu zeci de lansatoare de tip APR-40 deplasându-se aproape de granița cu Ucraina au devenit virale.

Imaginile au fost publicate inițial de pagian de Facebook „Alo, Iași”. Imaginile se pare că sunt din data de 10 martie 2024.

Nu s-a putut stabili încă autenticitatea lor, însă nu ar fi prima oară când astfel de lansatoare APR-40 românești sunt văzute în apropierea frontului.

Trenul a fost filmat în localitatea Verești din județul Suceava, aproape de Ucraina. Mai exact la doar 50 de kilometri de granița cu Ucraina.

În contextul în care România e singura țara care ține la secret ajutorul militar acordat Ucrainei, imaginile au devenit rapid virale.

România sprijinit masiv Ucraina, atât din punct de vedere umanitar, cât și din punct de vedere militar. Doar că, prin decizie politică, ajutorul militar a fost secretizat. Ucrainenii au mulțumit recent pentru 15 pachete de ajutoare militare, dar Bucureștiul nu a dezvăluit niciodată despre ce e vorba. Putem însă intui că muniție și tehnică militară.

Iar pe lângă această asistență, România va antrena inclusiv piloți ucraineni de F-16 în Centrul de Instruire de la Baza 86 Borcea, primul centru de F-16 din Europa.

Tot ce știm despre prezența armelor românești pe frontul din Ucraina e de pe imaginile surprinse pe front și analizate inclusiv de DefenseRomania. Astfel, printre altele, ucrainenii au primit din partea României blindate TAB-71 amfibii, obuziere, lansatoare și numeroase cantități de muniție de 152 mm și 122 mm, dar și aruncătoare de grenade.

 

Lansatoarele românești APR-40 se află în Ucraina

 

2. -imagine fara descriere- (apr-40-in-ucraina-02_29203600.jpg)

Imaginile cu garnitura de tren transportând APR-40, cel mai probabil către Ucraina, nu ar reprezenta o premieră.

Încă din luna mai a anului trecut publicația noastră a scris despre prezența acestora pe front după ce pe contul de Twitter Ukrainian Front a apărut un video în care este prezentat sistemul românesc de rachete cu lansare multiplă (MLRS) APR-40.

Paralel cu APR-40, România a produs lansatorul APR-21, mai mic, iar principala diferență între cele două era numărul de rachete lansate. Versiunea mai grea, care se pare că a ajuns acum în Ucraina, dispune de o unitate de foc cu 40 de rachete cal 122 mm (sistemul Grad).

O salvă completă durează aproximativ 30 de secunde, iar raza de tragere este de aproximativ 20 km. Controlul focului se poate face atât din interiorul vehiculului, dar și cu ajutorul unei console de la distanță. Este demn de remarcat faptul că operatorul poate selecta fie modul de tragere continuă, fie cel cu un singur foc.

CITEȘTE ȘI: Ucrainenii au pus ochii pe lansatoarele românești LAROM. De ce scenariul în care am vedea LAROM în Ucraina are șanse mici de izbândă

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel