MQ-9 Reaper, pas premergător dislocării F-35 la Câmpia Turzii? SUA vor continua să aducă tehnică militară modernă în România

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Generalul american (r) american Phillip Breedlove, fost comandant suprem al forțelor NATO în Europa (SACEUR),  a subliniat că recentele dislocări de tehnică militară ale US Army în România denotă importanța strategică pe care țara noastră o are.

În cadrul unui briefieng online cu presa de specialitate, generalul Breedlove, consultant Lockheed Martin, a răspuns unei întrebări venite de la DefenseRomania: Dacă în contextul prezenței americane în țara noastră și a dislocării la Baza 71 Aeriene "General Emanoil Ionescu" de la Câmpia Turzii a dronelor MQ-9 Reaper, ne putem aștepta ca în viitor să vedem aeronave de generația a V-a, Lockheed Martin F-35 Lightning II, în țara noastră.

În calitate de fost comandant suprem al forțelor NATO în Europa, generalul american a precizat că ține legătura cu factorii de decizie din SACEUR și AIRCOM ( Allied Air Command) și ne-a dat asigurări că aliații înțeleg foarte bine provocările de la Marea Neagră. Iar cea mai bună dovadă în acest sens este dislocarea la Câmpia Turzii a dronelor MQ-9 Reaper, împreună cu aproximativ 90 de militari americani. Aceștia vor executa misiuni de informaţii, supraveghere şi cercetare în sprijinul operaţiilor NATO, iar Forţele Aeriene Române, prin intermediul Bazei 71 Aeriene „General Emanoil Ionescu", vor asigura sprijinul tehnic, operaţional şi logistic necesar desfăşurării misiunilor pe toată perioada dislocării acestora în România.

 

SUA vor continua să disloce capabilități militare moderne în România

 

În aceste condiții, generalul Phillip Breedlove a precizat că nu se poate pronunța dacă în viitorul apropiat americanii vor aduce în România și aeronave F-35, ferindu-se să numească o anumită tehnică militară, dar SUA vor continua să aducă și alte capabilități militare în țara noastră.

Cu toate că generalul american nu a făcut referire directă la F-35, generalul (r.) Alexandru Grumaz, în luna octombrie anului trecut, analizând investițiile pe care americanii le-au făcut la Câmpia Turzii, și-a arătat convingerea că pasul firesc ar fi dislocarea MQ-9 Reaper și ulterior F-35 în țara noastră. 

În acest context trebuie să precizăm că la începutul lunii februarie însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, David Muniz a subliniat că SUA au investit, din 2015 încoace, peste 143 de milioane de dolari în baza de la Câmpia Turzii.

Generalul Grumaz preciza anul trecut că în viziunea sa baza de la Câmpia Turzii are o importanță uriașă în sensul în care ea se află „în spatele frontului” în caz de conflict, dar are și un rol fundamental pentru supravegherea flancului Estic.

De precizat că Baza de la Câmpia Turzii a mai „cochetat” cu aeronave de generația a V-a. În 2018, două aeronave F-22 din Escadrila 95 de Vânătoare, Unitatea 325 de Vânătoare din Baza Aeriană Tyndall, Florida, au participat în august 2018 la misiuni comune de antrenamet cu Forțele Aeriene Române, la baza de la Câmpia Turzii.

Trecând peste speculațiile despre F-35, ce putem preciza cu certitudine e că detașamentul de MQ-Reaper prezent în țara noastră contribuie reprezintă o oportunitate și pentru armata noastră care se va antrena alături de militarii români. Și, MApN subliniază că colaborarea dintre Statele Unite ale Americii şi România contribuie la consolidarea capacităţii de apărare colectivă şi la creşterea securităţii regionale.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2023 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1