Drone MQ-9 Reaper la Câmpia Turzii (Foto/Video). SUA au investit peste 143 de milioane de dolari în Baza 71 Aeriană

S.I. Catalin |
Data publicării:

Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, David Muniz, şi comandantul Escadrilei 31 Aviano, general de brigadă Jason E. Bailey, au vizitat, joi, Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" din Câmpia Turzii, judeţul Cluj.

David Muniz a subliniat, cu această ocazie, că SUA au investit, din 2015 încoace, peste 143 de milioane de dolari în baza de la Câmpia Turzii.

"Vă mulţumesc pentru că ne sunteţi alături astăzi, aici, la Câmpia Turzii, mulţumesc generalului Pană şi colonelului Oatu şi Forţelor Aeriene Române pentru că ne găzduiesc şi ne permit să evidenţiem încă o dată parteneriatul extraordinar între SUA şi România. Prezenţa Forţelor Aeriene ale SUA aici, la Câmpia Turzii, reprezintă un exemplu grăitor al consolidării continue a parteneriatului nostru în materie de securitate şi a investiţiilor de bani, munca asiduă şi a jertfei de sânge pe care SUA şi România le fac pentru a proteja această regiune şi Alianţa de ameninţările din prezent şi cele în curs de apariţie", a declarat, într-o conferinţă de presă, David Muniz.


El a mulţumit, în numele preşedintelui Joe Biden, militarilor din Forţele Aeriene prezenţi pentru serviciu la Câmpia Turzii şi, totodată, Forţelor Armate Române pentru sprijinul continuu pe care îl acordă Forţelor Americane şi parteneriatului strategic dintre cele două ţări.

La rândul său, şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, general-maior dr. Viorel Pană, a subliniat, în aceeaşi conferinţă de presă, importanţa cooperării româno-americane în domeniul securităţii.

"Activitatea de azi reprezintă un alt moment deosebit de important, prin care consolidăm cooperarea în domeniul securităţii, o componentă vitală a Parteneriatului strategic al României cu SUA. În condiţiile actuale, şi nu mă refer la lupta pe care o ducem împotriva unui inamic încă necunoscut, SARS-COV-2, ci mai degrabă la acţiunile provocatoare ale diverşilor actori regionali în zona Mării Negre, care au devenit un obişnuit cotidian. Garantarea integrităţii şi suveranităţii spaţiului aerian al membrilor Alianţei nord-Atlantice a devenit o misiune esenţială pe timp de pace şi prin această dislocare demonstrăm o postură adecvată şi întărim colaborarea dintre aliaţi. SUA şi România împărtăşesc aceleaşi valori, fapt dovedit şi de semnarea foii de parcurs româno-americane de către secretarul american al Apărării, domnul Mark Esper, respectiv de ministrul Apărării Naţionale, domnul Nicolae Ionel Ciucă, în octombrie 2020, la Washington", a spus Viorel Pană.

La eveniment a fost prezentată, în expoziţie statică, o aeronavă MQ-9 Reaper.

 

Un detaşament alcătuit din aeronave MQ-9 Reaper şi circa 90 de militari aparţinând Forţelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii este dislocat, pentru următoarele luni, în Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" din Câmpia Turzii.

Militarii americani vor executa misiuni de informaţii, supraveghere şi cercetare în sprijinul operaţiilor NATO, iar Forţele Aeriene Române, prin intermediul Bazei 71 Aeriene "General Emanoil Ionescu", vor asigura sprijinul tehnic, operaţional şi logistic necesar desfăşurării misiunilor pe toată perioada dislocării acestora în România.

Prezenţa partenerilor americani pe teritoriul ţării noastre reprezintă o oportunitate de dezvoltare, testare şi evaluare a capacităţii de luptă, arată Ministerul Apărării, activităţile desfăşurate în comun fiind un element cheie în creşterea nivelului de interoperabilitate dintre cele două părţi.

Colaborarea dintre Statele Unite ale Americii şi România contribuie la consolidarea capacităţii de apărare colectivă şi la creşterea securităţii regionale, mai menţionează Ministerul Apărării.

 Aeronava MQ-9 Reaper este un vehicul aerian fără pilot (UAV) capabil să efectueze operaţii de zbor comandate de la distanţă sau autonome, fiind dezvoltată de General Atomics Aeronautical Systems (GA-ASI), în principal pentru Forţele Aeriene ale Statelor Unite (USAF).

Personalul care operează aeronava este dispus, de regulă, în facilităţi militare staţionare şi poate să angajeze obiective şi să observe terenul folosind mai mulţi senzori, inclusiv o cameră termografică. Comanda operatorului durează 1,2 secunde pentru a ajunge la dronă printr-o legătură prin satelit. MQ-9 Reaper este echipat cu şase rampe de acroşaj, care pot transporta, fiecare, sute de kilograme. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel