Moscova şi Ankara, decizie în privinţa frontierelor 'zonei demilitarizate' din Idlib

Mihai Ciobanu |
Data publicării:

Rusia şi Turcia s-au pus de acord asupra graniţelor 'zonei demilitarizate" pe care preşedinţii rus Vladimir Putin şi turc, Recep Tayyip Erdogan, doresc să o instituie în provincia Idlib pentru a evita un asalt asupra ultimului bastion al rebelilor în Siria, a anunţat vineri şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, citat de France Presse. 

În cadrul întâlnirii lor, luni, la Soci (sud-vestul Rusiei), Putin şi Erdogan au depăşit, se pare, divergenţele în privinţa acestei regiuni ameninţate cu o ofensivă de regimul sirian şi au anunţat crearea până în 15 octombrie a unei astfel de zone sub control ruso-turc. 'Rusia şi Turcia s-au pus de acord alaltăieri (miercuri) asupra liniei de frontieră a zonei demilitarizate', a declarat Lavrov într-o conferinţă de presă în cadrul unei vizite la Sarajevo, asigurând că 'procesul de punere în aplicare a acordurilor de la Soci este într-o fază foarte activă'. 

Această zonă demilitarizată, de 15-20 km lăţime, în formă de potcoavă, este destinată să servească drept zonă tampon între teritoriile insurgente din Idlib şi zonele controlate de regim. Toate armele grele şi jihadiştii trebuie să părăsească zona. 

Zona vizează în primul rând eradicarea ameninţării teroriste

Este o măsură intermediară (...), dar esenţială pentru că înfiinţarea unei astfel de zone va permite să se pună capăt tirurilor din zona de dezescaladare din Idlib asupra poziţiilor forţelor siriene şi a bazei ruse Hmeimim', a asigurat Lavrov. Agenţiile ONU şi organizaţiile umanitare au avertizat că în cazul unei ofensive a regimului va fi o 'baie de sânge' la Idlib, exprimând temeri că acest scenariu ar putea duce la 'cea mai gravă catastrofă umanitară' din secolul XXI. 

Circa 3 milioane de persoane, dintre care jumătate s-a deplasat din alte zone afectate de războiul din Siria, trăiesc în provincia Idlib şi în zonele insurgente din provinciile învecinate Hama, Alep şi Latakia, potrivit ONU.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel