Pacea Rusă: Moscova spune că este pregătită de negocieri, dar trimite un ultimatum Kievului

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

După declarațiile lui Putin de acum două zile, în care susținea că Rusia este pregătită pentru discuții, Lavrov a declarat că "Ideea este simplă: îndepliniţi (propunerile Rusiei n.r.) pentru binele vostru. Altfel, problema va fi decisă de armata rusă".

Propunerile Moscovei de soluţionare în Ucraina sunt binecunoscute de Kiev şi, fie Ucraina le îndeplineşte pentru binele său, fie armata rusă va decide problema, a declarat ministrul de externe rus Serghei Lavrov într-un interviu pentru agenţia TASS, preluat de Reuters.

"Propunerile noastre pentru demilitarizare şi denazificare a teritoriilor controlate de regim, eliminarea ameninţărilor la adresa securităţii Rusiei emanate de acolo, inclusiv a noilor noastre teritorii, sunt binecunoscute inamicului", a spus Lavrov luni noapte, citat de agenţia oficială de presă rusă.

"Ideea este simplă: îndepliniţi-le pentru binele vostru. Altfel, problema va fi decisă de armata rusă", a mai declarat Lavrov.

 

Putin: Trebuie să ne protejăm cetățenii

 

Vladimir Putin a declarat într-un interviu acordat televiziunii de stat Rossiya 1 că Rusia este pregătită să negocieze cu toate părțile implicate în războiul din Ucraina. Cu toate acestea, el a acuzat Kievul și aliații săi occidentali că refuză în mod repetat să se așeze la masă.

Liderul de la Kremlin a spus că „nu suntem noi cei care refuzăm discuțiile, ci ei” – lucru pe care Moscova l-a tot repetat în ultimele luni, în timp ce invazia sa de 10 luni continuă să-și piardă din avânt.

Putin a spus că Occidentul, condus de SUA, încearcă să „împartă” Rusia.

”Consider că acționăm în direcția corectă, apărând interesele noastre naționale, interesele cetățenilor noștri, poporul nostru. Și nu avem de ales decât să ne protejăm cetățenii”, a mai spus președintele rus. 

 

Lavrov acuză ”agenturili” străine

 

În septembrie, Moscova a proclamat că a anexat patru provincii ale Ucrainei - Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson - după ce a organizat aşa-zise referendumuri.

Moscova insistă că urmăreşte "demilitarizarea" şi "denazificarea", dar în realitate obiectivele ei nu au fost pe deplin definite, notează Reuters.

Printre altele, Serghei Lavrov a declarat că SUA şi aliaţii săi din NATO împreună cu Ucraina vor să învingă Rusia "pe câmpul de luptă" pentru "a o distruge".

"Acţiunile ţărilor Occidentului colectiv şi ale lui Zelenski (preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski n.r.) aflat sub controlul lor confirmă natura globală a crizei ucrainene", a remarcat Lavrov.


Ucraina plănuiește un summit pentru pace susținut de ONU în februarie

 

Ucraina intenționează să organizeze un summit de pace până la sfârșitul lunii februarie - de preferință la ONU, cu secretarul general António Guterres ca posibil mediator, a declarat ministrul de externe Dmitro Kuleba.

„Fiecare război se încheie diplomatic... Fiecare război se încheie ca urmare a acțiunilor întreprinse pe câmpul de luptă și la masa negocierilor”.

Kuleba a spus că guvernul ucrainean ar dori să organizeze un summit de pace până la sfârșitul lunii februarie, în jurul aniversării invaziei ruse.

„Organizația Națiunilor Unite ar putea fi cel mai bun loc pentru a organiza acest summit, pentru că nu este vorba despre a face o favoare oricărei țări, ci despre includerea tuturor”.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel