Moscova – acuzată de instigare în conflictul din Siria

Eduard Pascu |
Data publicării:

Autoritățile americane au acuzat Rusia și Iranul de continuarea confruntării armate din Siria. Astfel, reprezentantul special al secretarului de stat american pentru Siria, James Jeffrey, consideră că utilizarea clorului în forma gazoasă pe 19 mai, în Latakia, a fost făcută cu știința ”consilierilor militari ruși”, transmite paginaderusia.

Jeffrey a menționat la o conferință de presă susținută în cadrul sesiunii Adunării Generale a ONU: „consilierii ruși sunt cei mai buni soldați pe care Rusia îi are, sunt extrem de experimentați și sunt profesioniști de cea mai înaltă clasă. În plus, ei participă la toate nivelurile comandamentului militar sirian. Este foarte greu pentru mine să cred că acești profesioniști nu știau despre asta, care este un eveniment unic. Este prima dată (când se utilizează arme chimice – n.r.) în acest an”.  

Anterior, secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a acuzat forțele siriene că au folosit arme chimice în Latakia și a menționat rolul de instagatori pe care îl joacă Rusia și Iranul în Siria. „Violența continuă, este alimentată de Iran și Rusia, care agravează situația umanitară cumplită din Siria. Ea trebuie să se oprească pentru a oferi o soluție politică”, a scris Pompeo pe Twitter în urma întâlnirii cu așa-numitul Grup restrâns pentru Siria, ținut în marja Adunării Generale a ONU.

Grupul restrâns pentru Siria include Marea Britanie, Germania, Iordania, Arabia Saudită, SUA și Franța: în cadrul ședinței, grupul a sprijinit formarea comitetului constituțional sirian. „Nu poate exista o soluție militară pentru criza siriană, nu poate exista decât o soluție politică… Pe baza acesteia, susținem cu tărie eforturile trimisului special al ONU pentru Siria, vizând o soluționare politică în conformitate cu rezoluția 2254 a Consiliului de Securitate al ONU”, se arată în declarația grupului.

La rândul său, ministrul adjunct de externe, Serghei Verșinin, a menționat că în cazul utilizării armelor chimice în Siria ancheta nu este încă finalizată. „Regretăm că tovarășii americani, partenerii noștri, au emis o declarație unilaterală”, a spus Verșinin reporterilor, menționând că astfel de rapoarte ar putea împiedica îmbunătățirea situației și succesul politic din Siria.

Vezi și: Mike Pompeo: Siria a utilizat arme chimice 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel