Moscova acuză Kievul de escaladarea tensiunilor în estul Ucrainei

Eduard Pascu |
Data publicării:

Procesul de pace din Ucraina se află în impas din vina Kievului, a acuzat marţi Moscova, în plină escaladare a tensiunilor între forţele ucrainene şi separatiştii proruşi din estul acestei ţări, informează AFP.

Întrebat despre starea negocierilor de pace în aşa-zisul "format Normandia", care reuneşte Ucraina, Rusia, Franţa şi Germania, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a estimat, într-un interviu pentru publicaţia Argumentî şi Faktî, că "lucrurile evoluează rău", transmite Agerpres.

Potrivit lui Peskov, "nu a fost posibil să se avanseze în punerea în aplicare" a acordurilor de pace de la Minsk, semnate în 2015, şi a celor încheiate la Paris la sfârşitul lui 2019, acorduri care au dus la o reducere drastică a violenţelor, însă nu au permis o reglementare politică.

Peskov a imputat această situaţie preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, pe care l-a acuzat că "respinge total orice idee de dialog" cu separatiştii. "Cum să reglementezi un conflict dacă o parte nu vrea să comunice cu alta?", a spus el.

"Vedem acum o escaladare a tensiunilor pe linia de contact. De fapt, modestele realizări care au fost înregistrate înainte au fost şterse", a continuat purtătorul de cuvânt al Kremlinului. "Tensiunile sporesc şi nimeni nu vede un rost pentru o reuniune la cel mai înalt nivel", şi-a exprimat el regretul.

Un armistiţiu a fost respectat până în a doua jumătate a lui 2020, însă confruntările armate s-au multiplicat din ianuarie 2021, soldându-se cu moartea a 19 soldaţi ucraineni, dintre care patru vineri.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat la începutul lui martie la organizarea unui summit în "format Normandia", pentru a aplana violenţele din estul Ucrainei, însă Moscova a estimat că un astfel de summit ar fi prematur.

Rusia este considerată de mulţi pe plan internaţional susţinătoarea militară şi politică a separatiştilor în Ucraina, în pofida faptului că ea neagă aceasta.

Conflictul a început în 2014, la scurt timp după anexarea de către Federaţia Rusă a Peninsulei Crimeea, alt teritoriu ucrainean, în urma revoluţiei pro-occidentale de la Kiev.

Până acum războiul din Ucraina a făcut peste 13.000 de morţi.

Citește și: Washingtonul a asigurat Kievul de sprijinul Statelor Unite pentru suveranitatea Ucrainei

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel