Moscova acuză Kievul de escaladarea tensiunilor în estul Ucrainei

Eduard Pascu / 30 Martie 2021 / 15:24

Procesul de pace din Ucraina se află în impas din vina Kievului, a acuzat marţi Moscova, în plină escaladare a tensiunilor între forţele ucrainene şi separatiştii proruşi din estul acestei ţări, informează AFP.

Întrebat despre starea negocierilor de pace în aşa-zisul "format Normandia", care reuneşte Ucraina, Rusia, Franţa şi Germania, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a estimat, într-un interviu pentru publicaţia Argumentî şi Faktî, că "lucrurile evoluează rău", transmite Agerpres.

Potrivit lui Peskov, "nu a fost posibil să se avanseze în punerea în aplicare" a acordurilor de pace de la Minsk, semnate în 2015, şi a celor încheiate la Paris la sfârşitul lui 2019, acorduri care au dus la o reducere drastică a violenţelor, însă nu au permis o reglementare politică.

Peskov a imputat această situaţie preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, pe care l-a acuzat că "respinge total orice idee de dialog" cu separatiştii. "Cum să reglementezi un conflict dacă o parte nu vrea să comunice cu alta?", a spus el.

"Vedem acum o escaladare a tensiunilor pe linia de contact. De fapt, modestele realizări care au fost înregistrate înainte au fost şterse", a continuat purtătorul de cuvânt al Kremlinului. "Tensiunile sporesc şi nimeni nu vede un rost pentru o reuniune la cel mai înalt nivel", şi-a exprimat el regretul.

Un armistiţiu a fost respectat până în a doua jumătate a lui 2020, însă confruntările armate s-au multiplicat din ianuarie 2021, soldându-se cu moartea a 19 soldaţi ucraineni, dintre care patru vineri.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat la începutul lui martie la organizarea unui summit în "format Normandia", pentru a aplana violenţele din estul Ucrainei, însă Moscova a estimat că un astfel de summit ar fi prematur.

Rusia este considerată de mulţi pe plan internaţional susţinătoarea militară şi politică a separatiştilor în Ucraina, în pofida faptului că ea neagă aceasta.

Conflictul a început în 2014, la scurt timp după anexarea de către Federaţia Rusă a Peninsulei Crimeea, alt teritoriu ucrainean, în urma revoluţiei pro-occidentale de la Kiev.

Până acum războiul din Ucraina a făcut peste 13.000 de morţi.

Citește și: Washingtonul a asigurat Kievul de sprijinul Statelor Unite pentru suveranitatea Ucrainei

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy