Mortierul „Barosul” de 240 mm dislocat în Ucraina e vulnerabil. Gen. Bălăceanu explică marea problemă a 2S4 Tulpan - cel mai mare mortier din lume

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Aruncător 2S4 Tulpan. Foto: Eragun.org.ua
Aruncător 2S4 Tulpan. Foto: Eragun.org.ua

General-locotenent (rtr.) Virgil Bălăceanu, președintele Asociației Ofițerilor în Rezervă din România (AORR), a analizat aruncarea în luptă de către ruși a mortierelor 2S4 Tulpan, cel mai mare mortier din lume, cu un calibru de 240 mm.

Mortierul autopropulsat  2S4 Tulpan (Tyulpan), denumit și „Barosul”, dispune de un tun de 240 mm, și e cel mai mare mortier din lume. Acesta este de două ori mai mare decât mortierele NATO. 2S4 e capabil să folosească și încărcătură nucleară.

Însă din nou se dovedește că mărimea nu e totul. 

General-locotenent (rtr.) Virgil Bălăceanu explică faptul că deși mortierul 2S4 e o armă importantă cu o putere mare de lovire și utilă mai ales împotriva fortificațiilor, are unele dezavantaje care l-ar face vulnerabil în Ucraina.

„Mortierul rus 2S4 Tulpan (Tyulpan) ar fi o armă importantă dacă ar fi folosit împotriva fortificațiilor, a lupte mai ales în zona Bahmut. Unde e o luptă pe poziție și în tranșee. Aici am putea vorbi de o eficiență a acestui mortier.

Însă mortierul are și multe dezavantaje. Dincolo de faptul că calibrul acestui aruncător de bombe e de 240 mm iar lovitura are 130 kilograme realizează o rupere a tranșeului și a fortificațiilor foarte bună, 2S4 Tulpan are un mare dezavantaj: Debitul de foc este scăzut, o lovitură pe minut . Azi, în lupta modernă se folosesc radare eficiente de artilerie care într-un timp scurt, de doar câteva minute, depistează locul de unde se execută focul și se execută imediat așa-numitul foc de contrabaterie. 

Dacă rușii vor folosi masiv aruncătorul 2S4 Tulpan de 240 mm este foarte posibil să aibă pierderi foarte mari. Ucrainenii dispun de radare de artilerie și de un foc eficient de contrabaterie”, a arătat generalul Bălăceanu, într-o analiză asupra acestei arme făcută la Antena 3 CNN. Șeful AORR amintește că rușii dețin „alte mijloace mai performante și mai moderne decât 2S4 Tulpan, cum ar fi obuziere rusești autopropulsate Msta de 152 mm care au și rază de acțiune mai mare”.

 

Situația pe linia frontului în Donbas. Luptele de la Bahmut și Soledar

 

2. Bătălia de... (soledar-bahmut_61300300.png)

Bătălia de la Soeldar / Bahmut din Donețk. Foto: ISW

General-locotenent (rtr.) Virgil Bălăceanu a analizat și situația de pe linia frontului din Donbas:

„Acțiunile de luptă au continuat și pe perioada iernii, intuiam un asemenea lucru. Asediul asupra Bahmutului continuă, se urmărește cucerirea unui oraș în apropiere de Bahmut, Soledar. Dacă Federația Rusă ar reuși să cucerească Soledarul va realiza o încercuire a Bahmutului a cărui cucerire e obiectivul principal al Rusiei în zona Donețk.

De aici se deschid două direcții foarte importante, înspre Sloviansk și Kramatorsk. Intenția lor e evidentă: Cucerirea celeilalte jumătăți a Donețkului și încercuirea grupării de forțe ucrainene care execută apărarea în punga Donbasului. Vom asista la o intensificare a ofensivei rușilor. Să sperăm că vom asista și la o contraofensivă a ucrainenilor pentru cucerirea orașului Kremina fapt ce ar duce la o situație destul de complicată pentru ruși, mai ales în privința apărării celor două orașe Severodonețk și Lîsîceansk (n.r. - din regiunea Lughansk).

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel