„Moldovenismul primitiv” al lui Igor Dodon: „Nu voi permite înlocuirea limbii moldovenești cu cea română”

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Sursă foto: Igor Dodon Facebook
Sursă foto: Igor Dodon Facebook

Igor Dodon, liderul Partidului Socialiștilor din R. Moldova, face din nou declarații controversate, în contextul crizei politice prin care trece Moldova.

În pragul alegerilor anticipate, aflate în cădere liberă în sondaje, Dodon apelează din nou la ceea ce portalul unionist InfoPrut.ro numelte cartea „moldovenismului primitiv”. 

Astfel, fostul președinte pro-rus a spus că socialiștii vor lupta pentru „limba moldovenească” și nu vor permite că aceasta să fie înlocuită cu limba română de viitorului Parlament de la Chișinău.

Noi vom lupta pentru limba moldovenească, iar dacă va trebui vom scoate toată țara, pentru că majoritatea cetățenilor din R. Moldova consideră că limba de stat este cea moldovenească. Noi nu vom permite ca aceasta să fie înlocuită cu limba română. Pentru a schimba limba trebuie să schimbi Constituția, iar pentru a schimba Constituția trebuie să ai 67 de voturi în Parlament. Însă, Maia Sandu și așa-numiții ei parteneri nu vor avea 67 de voturi. Noi vom face totul ca să păstrăm „limba moldovenească” pentru copii și nepoți. Este poziția noastră principială și nu vom ceda”, a declarat Dodon, potrivit sursei citate.

Reacția liderului PSRM vine după ce recent, în cadrul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, președintele Maia Sandu a declarat că viitorul Parlament de la Chișinău ar putea modifica Constituția și ar putea statua „limba română” în loc de „limba moldovenească”, în conformitate cu o decizie a Curții Constituționale în acest sens.

Amintim că în cursul zilei de ieri președintele Maia Sandu a anunţat că a semnat decretul de dizolvare a Parlamentului şi a convocat alegeri legislative anticipate pentru data de 11 iulie.

Decizia survine după ce magistraţii Curţii Constituţionale au declarat mai devreme în aceeaşi zi neconstituţională starea de urgenţă, în timpul căreia legislativul nu putea fi dizolvat şi astfel nu se puteau convoca alegeri parlamentare anticipate

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel