Modernizarea întregii escadrile de F-16, un test pentru industria din România. Avioanele vor trece la o nouă configurație

Tudor Curtifan |
Data publicării:
F-16, România. Sursă: MApN
F-16, România. Sursă: MApN

România și-a completat Escadrila 53 de avioane F-16 în cursul acestei săptămâni, după ce ultimul avion din lotul de 5 a ajuns în țară din Portugalia.

După un zbor de mai mult de 3.500 de kilometri din Portugalia, cu o oprire de realimentare în Italia, cel de-al 17-lea F-16 a aterizat în siguranță la Baza 86 Aeriană Borcea.

Cu escadrila completă, pentru România va urma un nou program de modernizare care se va desfășura în țara noastră, la Aerostar Bacău.

 

Modernizarea F-16 în noua configurație se va face la Aerostar Bacău care e și centru de mentenanță pentru F-16

 

Potrivit celor de la MApN, programul de înzestrare cu aceste aeronave multirol reprezintă și o oportunitate importantă de angrenare a industriei naționale de apărare, întreaga flotă de 17 aeronave urmând a fi modernizată la standardul M6.XR de către Aerostar Bacău, operator economic desemnat drept Centrul de mentenanță pentru aeronavele F-16 din dotarea Armatei României, care va asigura, pe lângă modernizare, și mentenanța aeronavelor.

În prezent, toate cele 17 aeronave au aceeași configurație, respectiv M.5.2R.

Acesta va reprezenta un test important pentru industria de apărare, asta întrucât numărul statelor care pot opera astfel de modernizări este limitat. 

MApN mai precizează și că pachetul de bunuri și servicii include și modernizarea tuturor avioanelor. 

Cel mai probabil această modernizare se va face și cu sprijinul aliaților, în dacă aeronavele vor fi modernizate în noua configurație la Aerostar Bacău, acesta va fi un succes real al industriei noastre. Tot la Aerostar Bacău se va face și mentenanța.

Amintim că în august anul trecut a fost semnat protocolul de colaborare între Statul Major al Forțelor Aeriene și S.C. Aerostar S.A. În urma acestui protocol, Aerostar Bacău a intrat într-un club select și a devenit oficial Centru de Mentenanță pentru aeronavele F-16 ale României. 

 

SUA au aprobat anul trecut vânzarea către România a unui pachet de modernizare pentru F-16

 

Tot anul trecut, Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzare către guvernul României a unui pachet de servicii de modernizare de avioane F-16, suport logistic şi echipamente conexe, pentru un cost estimat de 175,4 milioane de dolari.

Țara noastră a solicitat să achiziţioneze versiuni modernizate de avionică, software, echipamente de comunicaţii, asistenţă de navigaţie şi cockpituri pentru flotila sa de avioane Mid-Life Update (MLU) Block 15 F-16. Tranzacția include și suport logistic.

Sunt incluse în contract, potrivit anunțului de la vremea respectivă, și opt sisteme GSP LN-260, dar și 19 sisteme radio multifuncţionale MIDS JTRS. Totodată, achiziția a vizat și sisteme AN/APX-126 Advanced Identification Friend or Foe (IFF), radiouri ARC-210, aplicaţii criptografice KIV-78, și alte dispozitive de comunicaţii, navigaţie şi criptare sigure, software Joint Mission Planning System (JMPS).

Instruirea de personal, piese de schimb şi reparaţii, publicaţii şi documentaţie tehnică, servicii de suport ingineresc, tehnic şi logistic ale guvernului SUA şi ale contractorului, alte elemente de logistică şi suport, se află și ele pe contractul amintit.

Amintim că în 2013 țara noastră a semnat un contract pentru livrarea a 12 avioane de vânătoare F-16 Fighting Falcon din Portugalia. Aeronavele sunt second hand, dar modernizate de OGMA. Primul lot a fost livrat în 2016 și 2017. Ulterior, România a semnat un nou contract pentru al doilea lot de aeronave F-16, în număr de cinci.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel