Mobilizarea ”parțială”, folosită pentru controlul absolut al populației: Kremlinul pregătește o bază de date de tip ”Big Brother”

Cătălin Costea |
Data publicării:

Autoritățile ruse pregătesc testarea funcționării unei versiuni de bază de date de nivel federal, care va conține informații extinse despre cetățenii ruși care fac obiectul mobilizării și îndeplinirii serviciul militar.

Informația a fost făcută publică într-o asa-numită “Nota explicativă” publicată pe canalul Telegram Faridaily, coordonat de jurnalista Farida Rustamova, unde se citează un angajat al unei companii de IT care a văzut structura bazei de date create, precum și un angajat al unui comisariat militar din Moscova.

În noiembrie 2022, prin decret prezidențial, președintele Putin a însărcinat departamentele de resort să creeze o bază de date care să cuprindă toate persoanele care pot efectua serviciul militar și care pot fi mobilizate, pentru a elimina cazurile în care cetățenii ruși evită să își îndeplinească obligațiile cetățenești.

Potrivit decretului, pe lângă numele și adresa persoanelor, baza de date va cuprinde informații despre numerele de telefon folosite, adrese de e-mail, numărul permisului de conducere, imobile și mașini deținute, locul de muncă, familia, starea de sănătate, istoricul judiciar, amânările de la mobilizare și chiar calitățile sportive, titluri și grade obținute în profesie.

Informațiile din baza de date vor fi actualizate zilnic.

Official, baza de date ar trebui să înceapă să funcționeze în aprilie 2024, dar, potrivit autorilor “Notei explicative”, autoritățile ruse ar putea începe testarea sa din primăvara acestui an dacă se decide organizarea un nou val de mobilizare.

Baza de date creată va permite autorităților să asigure trimiterea rapidă a numărului necesar de cetățeni pe front, să închidă granița de stat pentru cei care încearcă să fugă din țară pentru a se sustrage ordinului de chemare la mobilizare, sau să acceseze camerele de supraveghere orășenești pentru a-i identifica pe cei care nu răspund solicitărilor autorităților.

O sursă din Comisariatul militar din Moscova recunoaște existența platformei, însă consideră că sarcina sistemului creat este „de a preveni mobilizarea sau recrutările eronate, cum ar fi chemarea cetățenilor care nu fac obiectul, a celor cu probleme de sănătate, repartizarea într-o specialitatea militară greșită și așa mai departe”. În timpul mobilizării din toamna anului 2022, precizează sursa, au fost transmise ordine de chemare unor cetățeni grav bolnavi, părinți cu un număr mare de copii, studenți și chiar unor persoane decedate.

Anterior, comisariatele militare de înregistrare și înrolare ruse păstrau informațiile despre persoanele cu obligații militare pe fișe de hârtie. Potrivit angajatului comisariatului din Moscova, mobilizarea din toamna lui 2022 a arătat că aproape două treimi din datele deținute de aceste comisariate nu erau conforme cu situația reală a rezerviștilor sau încorporabililor.

Un oficial implicat în pregătirea noii baze de date a declarat că sistemul se realizează pe baza Registrului unic al populației, ținut de serviciul fiscal, în care sunt stocate date de la diferite agenții guvernamentale despre toți cetățenii Rusiei.

Serviciul de presă al Ministerului Dezvoltării Digitale al Federației Ruse a refuzat să comenteze stadiul lucrărilor de creare și completare a bazei de date, întrucât informația “este exclusiv pentru uz oficial”.

După cum se cunoaște, mobilizarea în Rusia a început la sfârșitul lunii septembrie 2022 și, potrivit autorităților ruse, s-a încheiat la sfârșitul lunii octombrie. Cu toate acestea, Vladimir Putin nu a semnat încă un decret privind finalizarea acesteia. În ianuarie, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, a declarat că unele dintre prevederile decretului sunt încă în vigoare, deoarece mobilizarea „include și alte măsuri”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel