Mobilizarea de catifea din Ucraina. Care au fost principalele frâne în calea recrutării. Lecții valabile și pentru statele NATO

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

După o mobilizare exemplară în primele luni de după invazia din februarie 2022, valul inițial de voluntari patrioți care au răspuns ”prezent” chemărilor armatei s-a epuizat.

La mai bine de 2 ani de război, Kievul încearcă să-și refacă forțele prin metode de recrutare moderne, dar apelează și la soluții ”de avarie”, precum tăierea serviciilor consulare pentru bărbații eligibili de mobilizare care refuză să se întoarcă în țară.

Guvernul de la Kiev recunoaște că acțiunea sa de recrutare întâmpină dificultăți, un scenariu horror pentru orice țară aflată în război.

Zeci de mii de oameni au evitat mobilizarea, fugind în străinătate, mai degrabă decât să riște tranșeele.

Acum, autoritățile ucrainene încearcă să convingă populația de necesitatea continuării mobilizării. Recrutorii civili înarmați cu laptopuri și pachete informative oferă voluntarilor patrioti oportunități de a se alătura războiului, observă Reuters, într-un material dedicat noii legi privind recrutarea din Ucraina.

 

Arcanul nu mai merge în secolul 21

Candidații își pot selecta unitatea și rolurile precise potrivite abilităților lor, de exemplu, precum și cât timp vor servi, mai arată publicația.

O lege a mobilizării intră în vigoare luna viitoare. Aceasta îi obligă bărbații să-și actualizeze datele pentru încorporare, dar un element important este lipsa unor sancțiuni dure pentru neîndeplinirea obligației (asta, după o serie de proteste venite în spațiul public).

Ministerul Apărării a deschis mai multe centre de recrutare, dar lucrează și cu mai multe companii private de recrutare pentru a ocupa posturile militare vacante.

Totuși, specialiștii spun că mobilizarea nu va reuși să acopere pe deplin deficitul de personal.

 

Mobilizarea, torpilată de corupție, abuz și incompetență. Aviz și altor state

Efortul de recrutare al Ucrainei, lansat după invazia rusă, a fost torpilat de rapoartele din presa locală despre:

  1. corupție - Zeci de articole apărute în presa ucraineană, care dezvăluiau adevărate rețele compuse din militari din centrele de recrutare și personal din serviciul de frontieră care ajutau bărbații ucraineni să fugă de armată în schimbul unor sume de bani.

  2. abuzul organelor statului și incompetența administrativă - Rețelele de socializare au fost inundate de clipuri cu ofițeri care strâng bărbați de pe stradă sau intră în case fără mandat.

Preocupările obișnuite cu privire la serviciul militar includ pregătirea inadecvată, comandanții slabi și faptul că nu există un plafon privind durata serviciului militar. Doar 35% au spus că sunt pregătiți să servească dacă sunt chemați.

 

Serviciile consulare suspendate pentru bărbații eligibili din străinătate, care nu vor să servească în armată

 

Publicația ZN.ua preciza că Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a ordonat tuturor misiunilor sale diplomatice să înceteze temporar furnizarea de servicii bărbaților în vârstă de recrutare, cu excepția procesării documentelor pentru întoarcerea în Ucraina, începând de marți, 23 aprilie.

Ulterior, ministrul de externe, Dmîtro Kuleba, a declarat că șederea în străinătate a bărbaților ucraineni „nu eliberează un cetățean de îndatoririle sale față de patria mamă”.

În acest sens, Kuleba a confirmat suspendarea serviciilor consulare pentru bărbații în vârstă de recrutare care se află în străinătate.

„Cum arată situația acum: un bărbat în vârstă de recrutare a plecat în străinătate, arată țării sale că problema supraviețuirii acesteia nu îl privește, apoi vine și vrea să primească servicii de la această țară. Nu așa funcționează. Există un război în țara noastră”, a scris Kuleba, pe rețeaua X.

„Dacă acești oameni cred că cineva de acolo de departe, aflați pe front, luptă și își dau viața pentru această țară, și cineva va sta în străinătate, dar în același timp va primi servicii din această țară, atunci să știe că nu funcționează așa”, a spus ministrul.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel