Mobilizare și contramobilizare în anticiparea operației militare a ECOWAS din Niger

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Capitala Nigerului, Niamey, este martora inițiativelor de recrutare a voluntarilor, în lumina posibilelor amenințări cu o operație militară a blocului ECOWAS împotriva Nigerului, la 3 săptămâni după răsturnarea președintelui Mohamed Bazoum. Locuitorii capitalei fac apel la o recrutare în masă de voluntari pentru a ajuta armata în fața amenințării tot mai mari din partea Comunității Economice a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS), care spune că va folosiți forța militară dacă consiliul militar nu îl readuce pe Bazoum la putere.

ECOWAS a activat o forță de rezervă pentru a restabili ordinea în Niger, după ce junta a ignorat un termen limită pentru eliberarea și repunerea în funcție a lui Bazoum.

Amsaro Bako, unul dintre fondatorii inițiativei de recrutare a voluntarilor, a declarat că inițiativa, care este condusă de localnicii din Niamey, își propune să recruteze zeci de mii de voluntari din toată țara pentru apărare, sprijinirea  eforturilor de îngrijire medicală și pentru a oferi servicii logistice, tehnice și de genistică în cazul în care junta militară are nevoie de asistență.

,,Este posibil.. Trebuie să fim pregătiți în cazul în care se întâmplă asta. Campania de recrutare va începe sâmbăta viitoare la Niamey și în mai multe orașe în care forțele invadatoare ar putea intra, precum cele din apropierea granițelor cu Nigeria și Benin", a declarat Bako.

Orice cetățean cu vârsta peste 18 ani se poate înscrie pe o listă care va fi depusă la Consiliul Militar pentru a convoca voluntari dacă este cazul, a afirmat Bako, precizând că, Consiliul Militar nu este implicat în acest proces, dar este la curent cu inițiativa.

Pe de altă parte, Partidul Democrat din Niger (fostul partid de guvernământ, din care a făcut parte Bazoum) a cerut mobilizarea generală pentru salvarea președintelui. Formațiunea a cerut miercuri comunității internaționale să intervină în țară pentru a rezolva problema.

Bazoum nu a apărut în public de la lovitura de stat de acum aproape două săptămâni.

De asemenea, subsecretarul de stat american pentru afaceri politice, Victoria Nuland, care a vizitat Niamey lunea trecută și s-a întâlnit cu o serie de oficiali ai Consiliului Militar, nu a putut să-l întâlnească.

Ea a confirmat mai târziu că, consiliul a refuzat să-i permită să se întâlnească cu președintele demis, care este considerat un aliat al Occidentului și loial Statelor Unite. Cu toate acestea, Departamentul de Stat al SUA și-a afirmat sprijinul continuu pentru acesta, subliniind că securitatea lui și a familiei sale este esențială.

Armata Nigerului a anunțat luna trecută că a preluat puterea în țară. Majoritatea țărilor occidentale, în frunte cu Franța și Statele Unite, au condamnat lovitura de stat. Comunitatea Economică a Africii de Vest, care a lăsat să se înțeleagă că toate posibilitățile și opțiunile sunt pe masă, inclusiv cea militară, și-a înmuiat tonul.

Pe de altă parte, consiliul militar a anunțat săptămâna trecută că este deschis dialogului cu ECOWAS după ce anterior a respins eforturile blocului de a purta discuții. Dar, consiliul l-a acuzat la scurt timp după aceea pe Bazoum de înaltă trădare și l-a rechemat pe ambasadorul țării din Coasta de Fildeș.

Nigerul este un aliat important al Occidentului în războiul său împotriva organizațiilor teroriste precum Al Qaeda, ISIS, Boko Haram și altele.

Este, de asemenea, al șaptelea producător de uraniu din lume și se bucură de resurse naturale precum aurul și petrolul. În pofida acestui fapt, Nigerul este una dintre cele mai sărace țări din lume.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel