Misteriosul zbor deasupra Californiei. Noul B-21 Raider sau RQ-180? (Foto)

DefenseRomania Team / 11 noi 2020 / 15:40
Concept RQ-180
Concept RQ-180

Pe rețelele de socializare au născut controverse o serie de fotografii cu o aeronavă neidentificată surprinsă în California, Statele Unite ale Americii.

Zborul misterioasei aeronave a fost surprins în apropierea Bazei Aeriene Edwards, din California. În imagini ar putea fi noul bombardier stealth al SUA - B-21 Raider ori noua dronă RQ-180. Părerile par împărțite. 

 

 

Fotografiile originale au fost postate pe Instagram de către Rob Kolinsky de la Sundowner Studios. Postarea a fost ulterior ștearsă, însă imaginile au fost deja preluate de presa de specialitate.

Postarea originală datează din data de 1 noiembrie, dar Kolinsky nu precizează când au fost făcute fotografiile. El a transmis că misterioasa aeronavă ar avea forma unui bombardier stealth B-21.

Dar, dacă fotografia este reală, majoritatea celor care au analizat-o sunt de părere că ar fi vorba despre un UAV, cel mai probabil RQ-180 sau P-175 Polecat. O primă analiză a specialiștilor indică că imaginea este reală. 

Steve Trimble și Guy Norris, experți ai Aviation Week sunt de părere că ar fi vorba despre o dronă RQ-180. 

Cei de la The Aviationist, care au scris despre subiect, au încercat să ia legătura cu Kolinsky pentru mai multe informații, însă acesta nu a oferit un răspuns. Pe forumuri s-a dezbătut mult cu privire la misterioasa aeronavă iar multe opinii spun că ar fi vorba de un alt UAV, P-175 Polecat dezvoltat de Lockheed. 

 

RQ-180, UAV-ul stealth dezvoltat de Northrop Grumman

 

În orice caz, în ceea ce privește RQ-180, programul este învăluit într-un mister absolut, fiind secretizat, autoritățile chiar negând programul. 

Sursa citată precizează că e posibil ca aeronava să se fi „expus” accidental în timpul zborului ca urmare a unor situații tehnice pe care le-a întâmpinat. 

Ce știm despre RQ-180 e că proiectul este dezvoltat de Northrop Grumman, fiind o dronă stealth în configurație de aripă zburătoare. UAV-ul e menit să fie folosit în misiuni de recunoaștere iar proiectul este clasificat. 

RQ-180 reprezintă un secret al lui Polichinelle. Presa de specialitate de peste ocean a scris despre program, el a fost confirmat de diverse surse militare, însă programul este secret, fapt pentru care Pentagonul refuză să comenteze.

RQ-180 poate zbura la o altitudine de 18.000 metri.

Potrivit datelor Northrop Grumman, proiectul a fost inițiat în 2008.

 

 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy