Misiunile NATO în Marea Neagră sunt în plină desfăşurare

S.I. Catalin |
Data publicării:

Gruparea navală permanentă NATO de luptă împotriva minelor marine SNMCMG-2 (Standing NATO Maritime Counter Measures Group 2), din care face parte și dragorul maritim „Lt. Dimitrie Nicolescu” (DM-29), continuă. În această perioadă, seria misiunilor specifice în Marea Neagră, pentru asigurarea unei prezențe navale constante pe flancul estic al Alianței, într-o zonă marcată de escaladarea cursei înarmării și de conflicte înghețate, potrivit unui comunicat al Statul Major al Forțelor Navale Române.

După o vizită de câteva zile în portul Batumi, din Georgia, care a avut ca obiectiv principal dezvoltarea dialogului militar și a cooperării dintre Alianța Nord Atlantică și partenerul georgian, pentru întărirea securității și a stabilității în regiune, gruparea navală NATO face o escală pe țărmul vestic al Mării Negre, în portul Burgas, din Bulgaria, în perioada 9-12 noiembrie. Pe timpul escalei, echipajul dragorului maritim românesc va desfășura activități de planificare și coordonare a exercițiilor pe mare cu marinarii militari bulgari, în vederea stabilirii detaliilor privind executarea Exercițiului naval bilateral româno-bulgar „Poseidon 18”, care se va desfășura în apele teritoriale ale Bulgariei și în apele internaționale ale Mării Negre, în perioada 13-16 noiembrie.

De asemenea, sâmbătă, 10 noiembrie, în intervalul orar 13.00-15.00, nava românească va permite vizita la bord a publicului doritor, oportunitate deosebită pentru promovarea imaginii Forțelor Navale Române și asigurarea transparenței unui astfel de exercițiu internațional.

Gruparea navală SNMMG-2 este una dintre cele patru grupări navale permanente ale NATO și este prezentă pentru a patra oară în anul 2018, în Marea Neagră. Statele aliate care dețin forțe navale pun la dispoziția Alianței, pentru o perioadă determinată de timp, platforme navale de luptă, pentru a participa la misiunile de asigurare a securității colective a cetățenilor din țările NATO. Conform angajamentelor asumate de țara noastră, din pachetul de forțe pus la dispoziția NATO de Forțele Navale Române fac parte o fregată cu elicopter la bord, un dragor maritim, un detașament de scafandri EOD (de luptă împotriva dispozitivelor explozive) și ofițeri de stat major.

În ultimii ani, NATO şi-a consolidat prezența pe flancul estic şi în zona Mării Negre. Prin participarea marinarilor militari români la misiunile aliate în zona Mării Negre, România a demonstrat faptul că nu este doar un beneficiar al măsurilor colective de descurajare a amenințărilor din vecinătatea estică a Alianței, ci și un furnizor de securitate și un pilon de stabilitate în regiune.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel