Misiunea egipteană în Marea Roșie riscă să agraveze tensiunile cu gruparea șiită yemenită Al Houthi 

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Gruparea șiită yemenită Al Houthi a amenințat că va lua măsuri militare în cazul apropierii de apele teritoriale yemenite, la câteva ore după ce armata egipteană a anunțat că își va asuma noi responsabilități internaționale în Marea Roșie.

Ministrul apărării al guvernului miliției Al Houthi, Mohammed Nasser Al-Attif, a declarat: "Strâmtoarea Bab al-Mandab, Golful Aden, Marea Arabiei, extinderea regională a arhipelagului Socotra și insulele yemenite sunt ținuturi yemenite asupra cărora avem suveranitate deplină". Acesta a amenințat, afirmând: "Forțele armate (Al Houthi) au luat toate măsurile pentru a se asigura că vor acționa cu forță și fermitate în orice evoluție care reprezintă o amenințare, compromite suveranitatea națională sau se apropie de suveranitatea maritimă".

Armata egipteană a anunțat, marți, că forțele sale navale și-au asumat noi misiuni internaționale în Marea Roșie, inclusiv în strâmtoarea Bab al-Mandab și în Golful Aden, după ce și-a asumat pentru prima dată comanda Combined Task Force 153.

Această forță internațională icuprinde Egiptul, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Iordania și Statele Unite ale Americii, iar domeniul de activitate al acesteia este concentrat în Marea Roșie, Bab al-Mandab și Golful Aden.

În noiembrie, gruparea Al Houthi a trimis amenințări clare prin șeful Autorității de Informații Militare, Abdullah Al-Hakim, care a afirmat: "Confruntarea navală așteptată poate fi una dintre cele mai înverșunate bătălii cu agresiunea (Coaliția condusă de Arabia Saudită)". Acesta a adăugat: "Este o greșeală să te bazezi pe un armistițiu sau pe calm și ceea ce se cere este să se consolideze sistemele și instrumentele de descurajare, din punct de vedere militar și economic, la toate nivelurile".

În ultimii ani, navele internaționale au fost supuse unor atacuri descrise de Statele Unite ale Americii și statele din Golf, precum Arabia Saudită, drept "teroriste".

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel