Misiune istorică a Forțelor Aeriene ale Suediei: Pentru prima dată de la aderarea la NATO, un avion de cercetare suedez a zburat în apropierea frontierelor rusești

Ionel Copcea |
Data publicării:

Potrivit site-ului de aviație Itamilradar, pentru prima dată de la aderarea Suediei la NATO, pe 08.03.2024, o aeronavă militară aparținând Forțelor Aeriene Suedeze a efectuat un zbor de cercetare în apropierea frontierelor terestre ale Federației Ruse.

După cum a informat sursa, avionul de cercetare radioelectronică de tip Gulfstream S102B a zburat de-a lungul graniței terestre a Regiunii Kaliningrad și a Republicii Belarus, în timp ce se afla în spațiul aerian polonez. Aeronava este concepută pentru a intercepta semnale radioelectronice la distanțe lungi.

În cadrul unei alte misiuni SIGINT (Signal Intelligence) desfășurate în aceeași zi, o altă aeronavă suedeză, respectiv un avion de avertizare timpurie Saab 340, a fost înregistrată zburând deasupra Mării Baltice, în apropierea Regiunii Kaliningrad. Aceasta este echipată cu un radar puternic, capabil să urmărească zborurile aeronavelor pe distanțe lungi, în adâncimea teritoriului inamic.

Înainte de aderarea la NATO, avioanele militare suedeze de cercetare radioelectronică au îndeplinit în mod regulat misiuni specifice în largul coastelor rusești de la Marea Baltică. Cu toate acestea, pentru prima dată, astfel de misiuni au început să fie efectuate în spațiile aeriene ale statelor membrea ale Alianței din apropierea graniței terestre cu Rusia.

Comentariul autorului: Zborul avionului suedez Gulfstream S102B a fost confirmat și de sursele de monitorizare a aviației de pe rețelele de socializare.

Potrivit acestora, aeronava din cadrul Forțelor Aeriene ale Suediei, cu numărul de înregistrare 102002 și indicativul radio SVF680, a decolat de la Baza Aeriană Linkoping. După ce a traversat Marea Baltică, aceasta a intrat în spațiul aerian al Poloniei, evoluând în apropierea frontierelor cu Regiunea Kaliningrad, Republica Belarus și Ucraina.

Probabil că misiunea SIGINT a avut ca scop culegerea de informații referitoare la preznța și activitățile desfășurate de trupele ruse în regiunea Mării Baltice.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel