Maia Sandu, mișcare îndrăzneață: A fost convocată o Adunare Națională a cetățenilor. R. Moldova spune răspicat că a ales Europa, nu Rusia

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Maia Sandu @Official Administrația Prezidențială a Republicii Moldova
Foto: Maia Sandu @Official Administrația Prezidențială a Republicii Moldova

Președinta Republicii Moldova a convocat o Adunare Națională la Chișinău, pentru data de 21 mai 2023.

Maia Sandu a anunțat așadar o Adunare Națională majoră pro-europeană. Ea a denunțat forțele de opoziție care încearcă destabilizarea guvernului și a amintit de finanțarea acestora cu bani murdari.

„Moldova se află într-un moment de răspântie. Ce se va întâmpla cu țara noastră și viitorul copiilor noștri depinde de puterea poporului nostru de a spune ce vrem. E decisiv să ne ținem de aceeași cale (,..) Moldova plătește un preț enorm pentru războiul fără sens declanșat de Rusia în Ucraina.  (...) Rusia continuă un război inuman împotriva unui vecin pașnic și încearcă să slăbească unitatea Europei. Șantajul Kremlinului a dus la creșterea prețurilor la energie pentru toți. Din această cauză au crescut prețurile la toate serviciile. Viața fiecăruia a devenit mai complicată, mai scumpă și mai neliniștită după 24 februarie 2022. În tot acest timp în care moldovenii muncesc din răsputeri pentru a avea grijă cu demnitate de familiile lor și pentru a rămâne liberi, încă avem în țară persoane care ne amenință cu războiul. Noi toți am făcut totul pentru a proteja oamenii. Am acționat previzibil, disciplinat și cu înțelepciune. (...) Un rol mare l-au avut prietenii noștri externi care ne-au ajutat și au dat de înțeles că sunt gata să ne protejeze de orice amenințare.

 

Banii murdari care finanțează destabilizarea și protestele organizate de pro-ruși continuă să curgă

 

Timpul a demonstrat că am ales calea cea dreaptă iar cei care visau să destabilizeze Moldova au eșuat. (...) Poporul nostru este înțelept și nu a călcat în capcana întinsă de cel Viclean.

Banii murdari care finanțează destabilizarea continuă să curgă. Sunt persoane fără minte care se bucură de crimele din Ucraina, care văd ororile din Bahmut, Bucea, Mariupol, Herson.

Oameni care și-au vândut țara și care sunt gata să vadă orașele și satele noastre una cu pământul doar pentru a reveni la putere și pentru a fura miliarde. O grupare de hoți plătită cu bani murdari dorește să blocheze calea nostră europeană, drumul spre pace și bunăstare. (...) Aceeași bani murdari corup diverse persoane pentru a nu permite curățarea justiției. Aceeași bani finanțează așa-zisele proteste. Sute de mii de oameni se uită cum o mână de corupți plănuiesc să fure viitorul copiilor noștri. Europa e cu ochii pe noi. Întreaga lume e cu ochii pe noi. Mulți au impresia greșită că cetățenii R. Moldova primesc cu nepăsare la ceea ce se întâmplă. Mulți cred eronat că cetățenii sunt indiferenți și nu iau atitudine. Unii încă își pun întrebarea dacă poporul își dorește cu adevărat aderarea la UE.

Eu vă propun să le răspundem. Vă îndemn să ne manifestăm ca popor decizia clară de a fi parte a familiei europene bazată pe respect și stabilitate economică. Vă îndemn să arătăm că unicul stăpân al acestui pământ e poporul R. Moldova. Vă îndemn să le explicăm celor care mai au dubii că deciziile privind viitorul R. Moldova se iau în R. Moldova. A venit timpul ca moldovenii să arate că suntem un popor hotărât și stăpân în casa lui. Care își poate apăra cu fruntea sus democrația, pacea și comunitățile.

 

Maia Sandu, mișcare îndrăzneață. La Chișinău a fost convocată o Adunare Națională a cetățenilor. R. Moldova vrea în Europa

 

E timpul ca cei care sunt cu ochii pe noi, și din Est și din Vest, să vadă că în clipele hotărâtoare pentru destinul nostru suntem uniți și curajoși. Vă anunț că am lansat inițiativa de a convoca la Chișinău o Adunare a Cetățenilor în care să spunem lumii că suntem europeni și aceasta e calea aleasă de noi. Să dăm răspuns celor care întreabă ce vor moldovenii. Un răspuns răspicat și clar. Să se audă vocea noastră a celor mulți, a poporului nostru. Adunarea Națională Moldova Europeană va fi organizată pe 21 mai în Piața Marii Adunări Naționale.  Vocea fiecăruia va cimenta calea noastră europeană. (...) Împreună să sprijinim visul nostru comun.

Să demonstrăm că vrem pace, vrem ca UE să fie la noi acasă. Așa cum ne-am adunat când am obținut independența și am obținut-o. Așa cum ne-am adunat când ne-am apărat democrația și am rezistat în cele mai grele timpuri. Așa să ne adunăm și acum.

Voi discuta în perioada următoare cu forțele politice pro-europene, societatea civilă, mediul academic, personalitățile țării noastre detalii despre acest eveniment. Dar am vrut să mă adresez direct oamenilor în primul rând. Chiar dacă avem anumite supărări și uneori păreri diferite, acum nu e momentul de ceartă și dezbinare. E momentul să ne unim și să devenim împreună parte a familiei europene”, a precizat Maia Sandu, într-o conferință de presă.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel