Ministrul ucrainean de externe: Situația de pe front este poate chiar mai gravă decât era acum doi ani

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Photo source: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Photo source: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Fereastra de oportunitate pentru a ajuta Ucraina se apropie de sfârșit pe fondul disputelor din Congresul american și indeciziei liderilor unor puternice state europene. Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba a acordat marți dimineața, la două ore după bombardarea Kievului cu rachete, un interviu publicației germane Bild.

„Cuvintele ministrului de externe ucrainean sunt un strigăt dramatic de ajutor către Occident”, a fost prima propoziție a articolului din Bild. Probabil, reporterii au încercat să sensibilizeze politicienii, liderii de opinie dar și oamenii simpli, care tot mai mulți și-au pierdut perspectiva asupra agresiunii ruse după doi ani de război.

Răspunzând la întrebarea „dacă a fost vreodată ca situația să nu fie dificilă”, șeful diplomației ucrainene s-a arătat extrem îngrijorat de prezent.

„Situația este foarte gravă, poate chiar mai gravă decât a fost de la începutul invaziei ruse în urmă cu aproape doi ani. Pentru că Ucrainei îi lipsesc multe”, a spus ministrul.

Ucraina are nevoie de mai multe sisteme de apărare antiaeriană și mai multe rachete, a spus Kuleba. Situația este critică și în prima linie, unde militarii ucraineni nu mai au muniții pentru a se apăra.

Kuleba atrage din nou atenția Occidentului că trebuie să accelereze schimbarea, deoarece nu satisface „nevoile războiului din Ucraina sau nevoile de apărare ale propriilor țări”.

„Deși Ucraina și-a crescut semnificativ producția și va continua să facă acest lucru, vedem în continuare că industria de apărare occidentală - adică industria de apărare a statelor care ne ajută - nu este capabilă să producă o cantitate suficientă de muniție de artilerie.”

 

Occidentul a ajuns într-o situație ridicolă privind muniția de artilerie

 

Coreea de Nord este mai eficientă decât industria militară occidentală. Mulți militari ucraineni mor din cauza lipsei de muniție.

„Oricât de ridicol ar părea, se pare că Coreea de Nord este un partener mai eficient pentru Rusia decât prietenii care furnizează Ucrainei muniție de artilerie. E de râs. Și trebuie să se schimbe”, a spus ministrul de externe ucrainean.

„Și, deși apreciem tot ceea ce primim, amploarea războiului cere mai mult”. Apărarea liniilor frontului fără suficientă muniție de artilerie costă viețile multor soldați ucraineni, a spus ministrul.

Kuleba le cere aliaților occidentali să meargă doar pe planul A – victoria Ucrainei.

„Când vine vorba de luarea unor decizii concrete, vedem cum partenerii noștri se îneacă uneori în discuții nesfârșite. Dar nu este timp să ne înecăm, trebuie să înotăm.”

Dar dacă nu mai există ajutor? Atunci Ucraina trebuie să negocieze?

Kuleba este enervat de aceste dezbateri: „Oamenii, oficialii, factorii de decizie, părțile interesate ar trebui să înceteze să teoretizeze despre o posibilă victorie a Rusiei. Pentru că Ucraina ar fi atunci prima victimă. Dar Germania și alte națiuni europene vor fi următoarele. Și nu ar fi prea mult timp între ele. De aceea, aceasta este o abordare politică greșită. Mai degrabă, trebuie să te concentrezi pe câștig.

Șeful diplomației de la Kiev respinge argumentul ministrului german al apărării de a nu oferi Ucrainei rachete Taurus. Trebuie trimis cât mai mult pe front, iar frontul este în Ucraina nu în Germania.

În urmă cu câteva zile, ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat pentru „Tagesspiegel”: „Trebuie să fie clar pentru toată lumea: dacă Putin câștigă acest război și ocupă Ucraina, pericolul pentru Alianță în această zonă va crește.” De aceea, Germania nu a putut livra totul Ucrainei, a invocat Pistorius.

Kuleba a subliniat că nu are motive să se îndoiască de angajamentul lui Pistorius față de Ucraina. Dar, „cea mai bună modalitate de a asigura securitatea Germaniei și a altor state europene este de a oferi Ucrainei tot ce are nevoie pentru a învinge Rusia și a-și elibera teritoriile”, a spus Kuleba. „Avem nevoie de Taurus pentru a distruge infrastructura militară rusă”.

Comentariul autorului: Încă de acum un an războiul s-a transformat într-unul de exterminare fizică a militarilor ucraineni, ca unică soluție a conducerii Rusiei. Un videoclip, publicat zilele trecute de armata ucraineană, arată cum infanteria rusă, care avansa pe jos și fără protecție de blindate, este întâmpinată cu lovituri de aruncătoare.

Majoritatea loviturilor sunt imprecise, cel mai probabil fiind trase de la distanța maximă de angajare a mijlocului de luptă. La prima vedere pare o risipă de muniție de artilerie, dar situația ar putea fi de fapt „poate chiar mai gravă decât era acum doi ani”, după cum a spus Kuleba.

Încercând să înțelegem de ce militarii ucraineni ar proceda în acest fel, am putea ajunge la concluzia că nu mai sunt suficienți luptători pentru a acoperi corespunzător toată linia frontului și atunci infiltrarea este rezolvată cu artileria, fie ea ușoară și imprecisă.

Sau, și atunci când există luptători, aceștia au ajuns prea prețioși pentru a fi expuși inutil focului armamentului ușor de infanterie, oricât de neinstruită ar fi ”carnea de tun” rusă trimisă să erodeze sau să testeze apărarea ucraineană. Rezultă că Ucraina se apropie mai rapid decât Rusia de momentul în care nu va mai avea oameni pe care să-și permită să-i piardă.

Degeaba se va mobiliza mai târziu Occidentul să trimită arme și muniții pentru că nu va mai avea cui să le trimită. Fereastra de oportunitate pentru a ajuta Ucraina încă este deschisă dar sunt semne că aceasta s-ar putea închide mai devreme decât s-ar putea crede.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel