Ministrul Tîlvăr, despre kerosenul care a stricat MiG-21 LanceR și furtul de la Kogălniceanu: Cazuri izolate nu trebuie să afecteze renumele Armatei României

MiG-21 LanceR, sursă foto: Forțele Aeriene Române
MiG-21 LanceR, sursă foto: Forțele Aeriene Române

Angel Tîlvăr, ministrul Apărării Naționale, a vorbit despre două incidente care au afectat imaginea Armatei române: Cazul kerosenului care ar fi stricat avioane MiG-21 LanceR și cel al militarilor români arestanți după ce au furat combustibil din baza Mihail Kogălniceanu, unde sunt dislocați și soldați americani.

În cazul kerosenului de proastă calitate, procurorii acuză faptul că cinci avioane românești de tip MiG-21 LanceR au suferit avarii ca urmare a livrării de către o firmă privată a combustibilului de proastă calitate.

Dosarul se află pe masa instanței, neavând încă vreo decizie în primă instanță.

MApN a reacționat la vremea respectivă la informațiile apărute în presă, care erau reprezentate de fragmente din sechestrul pus pe bunurile firmei în cauză, dând asigurări că „în perioada de referinţă, nu au existat intervale de timp în care flota de aeronave MiG 21-LanceR să fi fost consemnată la sol din motive tehnice cauzate de calitatea combustibilului utilizat” iar după ce „s-au constatat neconformităţi privind calitatea combustibilului livrat, ulterior fiind notificat furnizorul cu privire la refuzul recepţionării acelui lot. Livrările au fost reluate la momentul în care furnizorul a asigurat combustibil corespunzător specificaţiilor tehnice din contract”.

Perioada anchetată de procurori se referă la anii 2018-2021.

În ceea ce privește celălalt caz, de la Mihail Kogălniceanu, șapte militari și un civil au fost reținui săptămâna trecută sub acuzaţia că au furat din unitatea militară şapte tone de combustibil - motorină şi kerosen.

 

Ministrul Angel Tîlvăr nu crede că renumele Armatei române trebuie să sufere după cazuri izolate

 

2. MiG-21 Lan... (mig-21-lancer_47525700.jpg)

MiG-21 LanceR, sursă foto: Foto: Bogdan Pantilimon, Statul Major al Forțelor Aeriene via Forțele Aeriene Române

Ministrul Angel Tîlvăr a discutat într-un interviu acordat Digi24 despre despre cele două incidente.

„Orice punere sub semnul întrebării a manierei cu bună credință în care cineva își face datoria poate fi extinsă și la nivelul categoriei căreia persoana respectivă în aparține. Mie mi-ar plăcea să cred că astfel de incidente pe care le regret și le condamn cu toată tăria, nu afectează bunul renume al Armatei române, bunul renume care a fost câștigat cu sânge, sacrificii, de-a lungul unei perioade foarte lungi. Nu mă bucură că astfel de incidente apar în cadrul Armatei române, am încredere că lucrurile se vor elucida iar cei care au făcut așa ceva vor primi ceea ce merită ținând cont de legile statului”, a declarat ministrul Tîlvăr, care a adăugat că există verificări în bazele militare după acest incident.

Ministrul Apărării a fost întrebat dacă în contextul incidentului cu kerosen de proastă calitate pentru MiG-21 LanceR, chestiunea ilegalităților e o problemă de siguranță națională, Angel Tîlvăr consideră că:

„Evident, pentru că orice lucru care poate perturba desfășurarea de proceduri care să ducă la apărare și reziliență, la tot ce ține de misiunea pe care o avem ca minister și pe care militarii o au, orice acest lucru care perturbă e evident că nu e binevenit. Din fericire, după știința mea și după ceea ce am avut acces în perioada respectivă, lucrurile izolate dau o anumite semne, dar mi-ar plăcea să cred că nu caracterizează un mod de funcționare”.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel