Ministrul polonez de Externe: Țările UE ar trebui să-și consolideze capacitățile de apărare

S.I. Catalin |
Data publicării:
Ministrul polonez de Externe, Jacek Czaputowicz
Ministrul polonez de Externe, Jacek Czaputowicz

Ministrul polonez de Externe, Jacek Czaputowicz, care a participat la Conferința de Securitate de la München, a declarat vineri că statele din UE care fac parte din NATO ar trebui să-și consolideze capacitățile de apărare și să crească cheltuielile în acest domeniu, informeză agenţia poloneză de ştiri Pap.

Adresându-se celor prezenţi la Conferința de Securitate de la München, privind viitorului cooperării în domeniul apărării, ministrul a declarat că este de acord cu opiniile conform cărora ,,noi, în special țările UE care sunt și membre ale NATO, ar trebui să ne sporim capacitățile de apărare și să creştem cheltuielile". ,,Ar trebui să îmbunătățim interoperabilitatea, astfel încât forțele armate să poată fi mai eficiente sub comanda NATO", a menționat Czaputowicz.

,,Când începem să discutăm despre crearea unei armate UE independente de NATO, cred că vom avea probleme", a afirmat ministrul polonez de Externe, Jacek Czaputowicz. ,,Pentru respingerea ameninţărilor pe care le înfruntăm în Europa Centrală şi de Est, avem nevoie de o prezenţă americană şi acest lucru este foarte important".

Brexitul joacă un rol în respingerea ideii armatei europene de către oficialul polonez. Marea Britanie este cea de-a şasea putere militară a lumii şi va fi un membru crucial al oricărei potenţiale armate UE, în cazul în care Londra ar rămâne un membru al blocului european şi ar adera la acest plan.

Ministrul polonez a subliniat, de asemenea, că, dacă Brexit-ul va avea loc, Uniunea Europeană va pierde o țară care are cea de-a doua cea mai mare armată din Europa, este o putere nucleară, un membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU și un aliat care are o percepție similară asupra ameninţărilor care vin din partea Rusiei

,,Vom pierde un partener foarte important în UE, a doua armată majoră din Europa, o ţară, o putere nucleară şi un membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU", a adăugat Czaputowicz.

Czaputowicz a subliniat, de asemenea, că percepția Poloniei asupra amenințării diferă de cea din țările Europei Occidentale. ,,Ne simțim amenințați de vecinul nostru estic, de aceea suntem gata să investim mai mult în securitatea noastră", a spus Czaputowicz, apreciind deciziile luate de NATO la Newport și Varșovia care au condus la desfășurarea rotativă a trupelor aliate în Polonia

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel