Ministrul polonez al Apărării: Sistemele Patriot ajung în Ucraina şi datorită demersurilor făcute de Polonia

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Sistemele Patriot din SUA vor ajunge în Ucraina datorită inițiativei pe care am înaintat-o. Atitudinea germanilor este, ca să spunem așa, limitată în această privință. Este necesar să sprijinim Ucraina prin ai livra sisteme de rachete antiaeriene, astfel încât să nu existe valuri de refugiați, a precizat ieri ministerul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak.

Blaszczak a fost întrebat marți, la postul de televiziune polonez TVP Info, dacă sistemele de rachete antiaeriene germane Patriot vor fi livrate Ucrainei.

,,Am reușit prin faptul că Patriot va fi livrat în Ucraina. Nu există niciun dubiu că, datorită nouă, sistemele Patriot americane vor ajunge în Ucraina. În ceea ce privește sistemele Patriot germane - ei bine, atitudinea germanilor este, ca să spunem așa, destul de limitată când vine vorba de susținerea Ucrainei", a subliniat ministerul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, potrivit Defence24.

,,Statele Unite, pe de altă parte, sprijină Ucraina în termeni reali, iar datorită poziţiei pe care noi am prezentat-o, sistemele Patriot vor merge în Ucraina", a subliniat Blaszczak. 

Oficialul polonez a adăugat că pentru guvernul de la Varşovia, pe lângă consolidarea armatei poloneze, este important să sprijine și Ucraina, care a fost atacată de Rusia.

,,Ne-am angajat față de independența Ucrainei, iar amenințarea (...) este că Rusia atacă infrastructura critică din Ucraina, ceea ce duce la pene de curent. Este iarnă, ucrainenii au acces limitat la electricitate, la căldură - care ar putea fi consecințele unei astfel de situații? Ei bine, va fi generat un alt val de migrație. Polonezii sunt foarte ospitalieri, la urma urmei au primit milioane de refugiați, dar dacă se poate remedia un alt val de migrație, trebuie să se facă acest lucru - sprijinirea Ucrainei prin furnizarea de sisteme antiaeriene și antirachetă. Asta face acum SUA", declarat ministrul polonez al Apărării.

La 20 noiembrie, ministrul german al apărării, Christine Lambrecht, a propus să sprijine Polonia cu sisteme Patriot și avioane de luptă Eurofighter, deținute de Bundeswehr, care ar consolida protecția spațiului aerian polonez. Propunerea a fost legată de incidentul din 15 noiembrie, când o rachetă a căzut pe teritoriul polonez, în apropiere de granița polono-ucraineană, la Przewodowo, în timpul atacurilor cu rachete rusești asupra Ucrainei, provocând moartea a două persoane.

Sistemul american de apărare antiaeriană Patriot va fi desfășurat în Ucraina cât mai curând posibil. Pregătirile pentru transferul acestor sisteme au început deja, a supus Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de externe, în cadrul unui briefing ţinut miercuri, 4 ianuarie, relatează Interfax-Ucraina.

,,Am încheiat anul 2022 cu o decizie revoluționară de a furniza Ucrainei sisteme americane Patriot, așa cum au convenit liderii Ucrainei și Statelor Unite, Volodymyr Zelenskyy și Joseph Biden. Ne așteptăm ca sisteme Patriot să fie desfăşurate cât mai curând posibil. Pregătirile pentru transferul acestor sisteme au început deja", a spus Kuleba.

În decembrie, Washingtonul a anunțat furnizarea unui alt pachet de asistență militară în valoare de aproape 2 miliarde de dolari, care includea furnizarea primei baterii a sistemului de apărare antirachetă Patriot pentru Ucraina.

Anterior, s-a raportat că armata ucraineană a început deja un curs de pregătire pentru a înţelege cum funcţionează aceste sisteme de apărare antiaeriană. Presa de la Kiev susţine că armata ucraineană a elaborat un plan special de pregătire pentru militarii care urmează să opereze sistemele Patriot.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel