Ministrul israelian al apărării a cerut oprirea controversatei reforme judiciare

Netanyahu și ministrul apărării Yoav Galent
Netanyahu și ministrul apărării Yoav Galent

Ministrul israelian al Apărării, Joav Gallant, a cerut sâmbătă oprirea controversatei reforme judiciare. Adâncirea rupturii interne cauzate de efortul de a promova reforma reprezintă o amenințare imediată la adresa securității țării, a spus ministrul într-un discurs televizat, potrivit Reuters.

Manifestaţiile se succed în fiecare săptămână după ce guvernul condus de Netanyahu, cel mai de dreapta din istoria Israelului, a prezentat în ianuarie un proiect de reformă care divizează ţara.

Zeci de mii de oameni au manifestat în Israel de câteva săptămâni împotriva reformei, despre care criticii spun că va limita democrația în țară dacă va fi aprobată.

Times of Israel a raportat că aproximativ 195.000 de persoane s-au adunat la Tel Aviv în această seară pentru a protesta împotriva guvernului prim-ministrului Benjamin Netanyahu și a reformei sale judiciare.

O parte dintre rezerviști au semnat petiții prin care arată că vor refuza să se ofere voluntari pentru serviciul de rezervă, atâta timp cât legislația privind reforma judiciară continuă în Knesset.

'Această divizare ce se adânceşte se infiltrează în instituţiile militare şi de apărare - acesta este un pericol clar, imediat şi real pentru securitatea Israelului', a afirmat Gallant într-o scurtă declaraţie.

Gallant exprimase anterior îngrijorări cu privire la un val de israelieni care au promis că nu se vor prezenta la convocările pentru militari rezervişti dacă reforma justiţiei va merge mai departe, ministrul avertizând că situaţia ar putea slăbi pregătirea de luptă şi coeziunea naţională.

Gallant a spus că sprijină reforme în sistemul de justiţie, însă acestea trebuie făcute cu un acord larg.

Declaraţia ministrului apărării arată fisuri în coaliţia lui Benjamin Netanyahu, ministrul poliţiei, Itamar Ben-Gvir, de extremă dreapta, cerându-i premierului, la scurt timp după aceea, să îl demită pe Gallant.

Mii de israelieni s-au adunat sâmbătă la Tel Aviv pentru a continua să protesteze împotriva reformei judiciare dorite de guvern, înaintea unei săptămâni cruciale ce ar urma să fie marcată de alte dispoziţii legislative şi noi manifestaţii de masă, a relatat AFP.

Potrivit criticilor săi, reforma să crească puterea politicienilor asupra celei a magistraţilor şi reduce rolul Curţii Supreme, punând în pericol caracterul democratic al statului Israel.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel