Proteste fără precedent în Armata israeliană: 200 de piloți militari își suspendă serviciul activ, în semn de protest față de reforma judiciară

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Personalul Forțelor Aeriene Israeliene / IDF
Personalul Forțelor Aeriene Israeliene / IDF

Piloții au spus că au luat decizia în urma discursului de joi seară al premierului Benjamin Netanyahu și că își vor reconsidera decizia în următoarele săptămâni.

Aproximativ 200 de piloți de luptă din Forțele Aeriene Israeliene și-au suspendat vineri serviciul activ de rezervă, în semn de protest față de reforma judiciară propusă de guvern, informează media israeliană.

Piloții, dintre care unii „au condus operațiuni secrete israeliene”, au declarat că au luat decizia în urma discursului de joi seară al premierului Benjamin Netanyahu și își vor reconsidera decizia în două săptămâni.

Această grevă raportată a piloților de luptă se alătură unei greve anterioare efectuate de 37 din cei 40 de piloți de vânătoare staționați la escadrila 69 de luptă a IAF la începutul lunii martie. În cele din urmă, piloții Escadrilei 69 au renunțat la protestul lor după ce s-a convenit că vor avea un dialog cu privire la reforma judiciară.

Într-un alt incident de la începutul acestei luni, piloții El Al au refuzat să-i transporte pe pe prim-ministru și pe soția sa, Sara la Roma pentru o vizită de stat în Italia. 

Într-o întâlnire cu Netanyahu, ministrul apărării Yoav Gallant l-a presat pe prim-ministru să întrerupă reforma judiciară pentru a încerca să ajungă la un compromis. Cu toate acestea, Gallant a anulat în cele din urmă declarația la cererea lui Netanyahu.

Rapoartele au remarcat că ministrul apărării l-a informat pe Netanyahu cu privire la diviziunea internă în cadrul armatei israeliene cauzată de reforma propusă, argumentând că tensiunile dintre IDF și guvern cauzate de controversa reformei judiciare devin insuportabile.

Rezerviștii de la Unitatea de informații de elită 8200 au semnat vineri o petiție prin care jură că vor refuza să se ofere voluntari pentru serviciul de rezervă, atâta timp cât legislația privind reforma judiciară continuă în Knesset.

Un protest asemănător au făcut și 700 de rezerviști ai Brigăzii de infanterie Nahal, care au  trimis o scrisoare ministrului Apărării Yoav Gallant și șefului de stat major al IDF, Herzi Halevi, îndemnându-i să facă tot ce le stă în putere pentru a opri revizuirea judiciară. „Aceasta este o încălcare a contractului social. Aceasta nu este calea statului Israel”, au scris ei, potrivit Times of Israel.

Majoritatea israelienilor sunt înrolați în armată timp de 2-3 ani, iar unii continuă să servească în calitate de rezerviști activi. 

Rezerviștii sunt văzuți ca fiind deosebit de valoroși pentru forțele armate, având în vedere maturitatea și abilitățile acumulate, scrie Reuters.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel