Ministrul german al apărării ar putea deveni cancelar, în locul colegului său de partid. Popularitatea lui Olaf Scholz se află la minim istoric în sondaje

Foto: Boris Pistorius / Bundeswehr/Mario Bähr
Foto: Boris Pistorius / Bundeswehr/Mario Bähr

În Partidul Social Democrat din Germania (SPD) se discută tot mai mult despre înlocuirea cancelarului Olaf Scholz cu ministrul apărării Boris Pistorius.

Aflat la un nivel îngrijorător de scăzut în sondaje, SPD ar dori ca Olaf Scholz să părăsească poziția de cancelar al Germaniei.

Potrivit publicației „Sueddeutsche Zeitung”, prin această mutare, obiectivul SPD ar fi redobândirea consensului în perspectiva a trei procese electorale importante. Vorbim aici de alegerile europene, care vor avea loc în Germania pe 9 iunie, votul pentru reînnoirea parlamentelor landurilor Brandenburg, Saxonia și Turingia programat pentru septembrie, precum și votul pentru Bundestag, în 2025.

Între timp, SPD este la 13% într-un sondaj al institutului de votare Forsa pentru postul de televiziune „N-tv”.

Alte sondaje pun popularitatea lui Scholz la un minim istoric de 19-20%, făcându-l cel mai puțin popular cancelar din istoria Germaniei.

Social-democrat ca șeful guvernului federal, Pistorius este acum cel mai popular politician german, cu un grad de aprobare care a ajuns la 42% în decembrie anul trecut. Potrivit unui sondaj al institutului de sondaje Insa pentru ziarul „Bild”, 64,3% dintre germani ar dori ca Scholz să predea conducerea guvernului federal lui Pistorius înainte de următoarele alegeri pentru Bundestag din 2025.

Printre alegătorii SPD, 47,9% sunt în favoarea acestei schimbări, 47,1% sunt împotrivă. Liderul social-democraților din parlamentul federal, Rolf Muetzenich, a spus că „nu știe nimic despre speculații similare” despre o schimbare la vârful executivului.

Pentru a obține un consens, Scholz a promis că va fi „mai combativ, mai empatic”. Totuși, potrivit unui deputat al SPD în Bundestag, cancelarul „nu se va mai schimba și, prin urmare, nu se va schimba nimic”. Conducerea guvernului este „pierdută iremediabil” în fața social-democraților. Prin urmare, în SPD se discută cine ar trebui să spună „Olaf, s-a terminat” și să-l propună pe Pistorius drept „cancelar înlocuitor”.

Pentru unul dintre adjuncții săi , situația din partidul lui Scholz este aceea de pe vaporul „Titanic” înainte de scufundare: „orchestra cântă, aisbergul este deja la vedere, dar nimeni nu face nimic”. Câțiva parlamentari SPD se tem așadar să-și piardă locurile în Bundestag în urma înfrângerilor electorale așteptate. „Când existența este în joc, se poate dezvolta o dinamică”, a spus un deputat SPD, făcând aluzie la înlocuirea lui Scholz cu Pistorius ca cancelar.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel