Ministrul francez al Apărării: Nu va exista apărare europeană fără NATO şi reciproc

Eduard Pascu |
Data publicării:

Statele europene ar trebui să constituie împreună un 'pilon' în cadrul NATO, a sugerat miercuri ministrul francez al apărării, Florence Parly, invitată să comenteze declaraţia controversată a preşedintelui Emmanuel Macron despre 'moartea cerebrală' a Alianţei, transmite AFP, preluată de Agerpres.

'Atunci când preşedintele Republicii a vorbit despre moartea cerebrală a NATO, aceasta nu vrea să însemne moartea NATO, dar (...) nimeni nu poate ignora criza pe care o traversează organizaţia', a afirmat Florence Parly în Senatul Franţei. 'Desigur, pe un plan strict militar, lucrurile funcţionează. NATO este un instrument robust (...) Dar aceasta nu trebuie să ascundă esenţialul', a subliniat ea.

Ministrul apărării a criticat în special 'insuficienţa flagrantă a efortului de apărare al europenilor, chiar acolo unde europenii ar trebui să-şi constituie propriul pilon în cadrul Alianţei'. Există, de altfel, 'o îndoială serioasă în ce priveşte garanţia de securitate americană' şi 'o întrebare profundă privind solidaritatea aliată atunci când turcii îi atacă tocmai pe aceia care luptă împotriva Daesh (Stat Islamic)' în Siria, a mai spus Florence Parly. 'Nu putem fi satisfăcuţi cu această situaţie', a adăugat ea, precizând că, 'la summitul (NATO) de la Londra, Franţa va pleda pentru lansarea unei reflecţii cu privire la viitorul Alianţei'.

'Nu va exista apărare europeană fără NATO şi reciproc', a concluzionat ministrul francez.

Emmanuel Macron, care a făcut din 'Europa apărării' una din marile sale teme, a provocat la începutul lunii noiembrie un val de proteste în interiorul Alianţei atunci când, într-un interviu, a apreciat că NATO se află în 'moarte cerebrală'.

Declaraţiile au fost criticate de cancelarul german Angela Merkel şi de preşedinta aleasă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care, la fel ca numeroşi europeni, sunt sceptice faţă de posibilitatea ca Europa să facă faţă militar fără Statele Unite.

Vezi și: SUA contrazic declarația lui Macron despre ”moartea cerebrală a NATO”

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel