Ministrul finlandez al Apărării: Finlanda nu poate dona Ucrainei avioane de vânătoare Hornet

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Ucraina a înaintat o cerere pentru purtarea unor negocieri trilaterale între Kiev, Washington și Helsinki, având ca subiect principal pe agendă transferul unor avioane de luptă F/A-18 Hornet din Finlanda, potrivit unor surse citate de ziarul Helsingin Sanomat la 23 martie. Ministrul finlandez al Apărării, Antti Kaikkonen, a vorbi public despre această cerere, precizând că nu doreşte ca ţara să să doneze Ucrainei avioane de vânătoare Hornet, în pofida unei cereri în această privinţă din partea Kievului.

 

,,Opinia mea în calitate de ministru al apărării al Finlandei este aceea că avem nevoie de aceste Hornet-uri pentru a ne securiza ţara'', a afirmat Antti Kaikkonen într-o conferinţă de presă la Helsinki, potrivit Reuters.

''Privesc negativ ideea că ele vor fi donate în următorii câţiva ani. Şi dacă privim şi mai departe, înţelegerea mea este că ele încep să fie uzate şi că vor mai avea o mică valoare rămasă'', a spus el.

Kaikkonen a explicat că Ucraina a abordat Finlanda pentru a analiza posibilitatea ca ţara nordică să doneze unele dintre avioanele sale Hornet.

Problema furnizării de către Finlanda a unor avioane de vânătoare F/A-18 Hornet scoase din uz către Ucraina a apărut în urma vizitei premierului Sanna Marin la Kiev la 10 martie. În timpul vizitei sale, Marin a declarat că Finlanda va lua în considerare această idee. Flota finlandez de avioane F/A-18 Hornet Hornet urmează să fie scos din uz între 2025 și 2031.

Ulterior, la 13 martie, presa finlandeză a relatat că premierul Sanna Marin a declarat că "nimeni nu a promis Ucrainei avioane Hornet", dar a adăugat că Ucraina are nevoie de arme pentru a riposta împotriva Rusiei. 

Finlanda, care va adera la NATO, îşi înlocuieşte flota sa de avioane Hornet cu modelul american F-35 comandat în 2021, dar livrarea primelor avioane va avea loc abia peste doi sau trei ani.

Totuşi, Finlanda va oferi echipament militar suplimentar Ucrainei, printre care încă trei tancuri Leopard 2 faţă de o donaţie similară făcută anterior, a subliniat Antti Kaikkonen într-o conferinţă de presă.



 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel