Ministrul de externe polonez: Nu ne dorim o prezenţă militară sporită în Belarus

S.I. Catalin |
Data publicării:

Ministrul de externe polonez Zbigniew Rau consideră că este în interesul ţării sale să susţină societatea civilă care apare în Belarus şi să promoveze democraţia în vecinul său de la est, informează marţi thenews.pl.

Într-o declaraţie pentru postul public de radio polonez, Rau a spus că un asemenea sprijin este în concordanţă cu interesele naţionale ale Poloniei în calitate de ţară aflată în flancul estic al NATO.

"Democratizarea Belarusului garantează stabilitate politică pe termen lung şi o dezvoltare armonioasă în acea ţară'', a declarat şeful diplomaţiei poloneze.

El a adăugat că Polonia trebuie să privească tensiunile din ţara vecină 'din perspectiva flancului estic al NATO''. ''Ultimul lucru de care avem nevoie în această parte a Europei este o prezenţă militară crescută în Belarus", a subliniat demnitarul polonez.

În Belarus au loc proteste cotidiene după alegerile prezidenţiale din 9 august, despre care opoziţia este convinsă că au fost fraudate pentru a-i asigura lui Aleksandr Lukaşenko al şaselea mandat consecutiv.

Reprezentanta opoziţiei Svetlana Tihanovskaia, care s-a plasat pe poziţia secundă conform rezultatelor oficiale ale scrutinului, s-a refugiat în Lituania şi face lobby în vederea unei tranziţii paşnice a puterii în Belarus.

Învestirea lui Aleksandr Lukaşenko, desfăşurată miercuri fără un anunţ prealabil, a dus la manifestaţii spontane care au adunat mii de persoane, mai ales în Minsk. Poliţia le-a dispersat violent, folosind tunuri cu apă şi grenade cu gaze lacrimogene, iar 364 de persoane au fost arestate, dintre care 252 la Minsk, conform Ministerului de Interne. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel